Nu är jordgubbarna som bäst

En sommar utan jordgubbar är ingen sommar och just nu mognar bären för fullt i våra trakter.
- Vi var lite sena i starten, men nu plockar vi för fullt på våra fält, berättar Patrik Axelsson i Stora Aby.

Patrik Axelsson har hundratusentals av de goda röda jordgubbarna i sin odling, en säsong som just nu inletts på allvar.

Patrik Axelsson har hundratusentals av de goda röda jordgubbarna i sin odling, en säsong som just nu inletts på allvar.

Foto:

Hultsfred2009-06-27 04:05


Axelssons som är en av de större odlarna i trakten, men i år har tillväxten av jordgubbar var lite sen.
- I våras hade vi en mycket bra blomning och trodde på en rekordsäsong. Men den svala perioden under maj och juni har gjort att bären stått still under lång tid, berättar Patrik Axelsson.

Röda sorter
Det finns mycket som påverkar en odling av detta slag, där tusentals plantor står i raka rader ute på fälten. Totalt uppgår arealen för jordgubbarna till fem hektar, alltså i storlek som sex-sju fotbollsplaner.
För att hålla en bra balans i odlingen odlar man flera olika sorter. Bären mognar vid olika tidpunkter och smakar också lite olika.
- Honeye är tidig med lite syrlig smak som mognar tidigt. Polka är en annan favorit, riktigt söt och god. En ny sort som vi prövar i år är Sonata, som kommer lite senare, säger Elisabeth Axelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om