Nu börjar bygget av solcellsparken på Kiras öken

Johan Ehrenberg, grundare av ETC bekräftar att nu är det dags. Solcellsparken på "Kiras Öken" ska börja byggas.

Det är solceller av det här slaget som ska byggas på Kiras Öken i Hultsfred. Johan Ehrenberg på ETC bekräftar att nu blir det skarpt läge. 70 miljoner kommer att investeras.

Det är solceller av det här slaget som ska byggas på Kiras Öken i Hultsfred. Johan Ehrenberg på ETC bekräftar att nu blir det skarpt läge. 70 miljoner kommer att investeras.

Foto: Patrik Ekenblom

Hultsfred2021-09-30 07:12

Det ska bli en solcellspark på 10 megawatt, elström som ska ge ström till 20 000 hushåll i närområdet, enligt planerna.

– Det blir en investering på 70 miljoner kronor, säger han. Och vi har en tredjedel av finansieringen klar redan nu. Det är en fantastisk siffra.

Finansieringen har kommit en bra bit på väg redan, innan första jordskruven är fastdragen. Och det är solsparare över hela landet som deltar. Enkelt uttryckt handlar det om folk som sparar i andelar av solcellsparker.

– Det lokala intresset är också stort, säger Johan Ehrenberg, som kommer att åka till Hultsfred senare i oktober för att närmare presentera projektet för Hultsfredsborna.

Det kommer att bli en solcellsfest i Metropolhuset, där ännu fler detaljer kring satsningen kommer att presenteras.

– Vi kommer att lämna in bygglovshandlingarna nu i dagarna, och sedan har kommunen tio veckor på sig, säger Johan Ehrenberg. 

Så någon gång en bit in på nyåret räknar han med att arbetet ska komma igång på riktigt. Så ska den 11 hektar stora solcellsparken växa fram på området öster om järnvägen vid Silverslätten, det som i folkmun kallas Kiras Öken.

Han räknar med en byggtid på tre år innan parken är helt utbyggd.

ETC driver ett antal solcellsparker runt om i Sverige. Den här i Hultsfred kommer att bli en ren produktionspark, till skillnad mot andra parker som tar emot besökaren. Men lite publikt blir det ändå, genom att man erbjuder elbilsförare att stanna och ladda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!