– Många förväntar sig att kunna se något om festivalen i centrum, så det känns jättebra att Svenskt Rockarkiv gjort den här sammanställningen så vi kan visa upp hur ofantligt många band som spelat på festivalen från premiäråret 1986 till 2009, säger Putte Svensson Sahlin, som var en av grundarna.
Premiäråret stod blygsamma 33 artister på scen, när festivalen var som störst någonstans kring slutet av 1990-talet hade antalet ökat till 170. Sammantaget blev det över 2 500 artister. Som sågs av drygt en halv miljon besökare.
Nu visas sammanställningen i Swedbanks skyltfönster.
– Vi hoppas det här ska vara starten på något, för det finns fortfarande ett stort intresse kring festivalen, säger Stefan Ölvebring, rockarkivets chef. Visst mycket av Hultsfreds musikhistoria skildras på hotellet, men alla går ju inte in där.
– Så vi hoppas folk ska fastna här, och bli stående länge med att läsa vilka band som spelat på festivalen, rangordnade från största scenen till den minsta, tillägger Putte Svensson Sahlin. Det känns väldigt mäktigt att se det på det här viset.
Mäta sig med de stora
Båda är överens om att det är helt otroligt vilken musikort Hultsfred varit och fortfarande är.
– Det är så man baxnar, säger Putte Svensson Sahlin. Hultsfred kan faktiskt mäta sig med alla stora städer i Sverige. Och jag känner stolthet över att vi har Svenskt Rockarkiv, som bevarar arvet av Hultsfreds musikhistoria. Exempelvis upptäckte vi häromdagen att Ted Gärdestad spelade här 1993, på en marknadsfest.
För att "kittla" lite kan nämnas att Jonas Gardell uppträtt på talande scenen Argus och Alicia Key, som fyllt Globen, spelade här 2004, ett år som vissa betraktar som ett mellanår.
Tre år senare stod Amy Winehouse på Pampas och Kent gjorde en fantastisk resa i Hultsfred. Från att ha spelat i öltältet som helt okända 1994 till att stå på Hawaii 2006.