Nu öppnar Folktandvården igen: "Men kön får vänta"

Man såg fram emot att börja beta av kön, istället tvingades man stänga när coronaviruset slog till. På måndagen öppnade Folktandvården igen - kön får dock vänta ett tag än.

Helena Johansson försäkrar sig om att patienterna har en bokad tid och inte uppvisar några symptom innan de släpps in på kliniken. "Vi vill trygga både för patienter och personal", säger klinikchef Rahan Pakravan.

Helena Johansson försäkrar sig om att patienterna har en bokad tid och inte uppvisar några symptom innan de släpps in på kliniken. "Vi vill trygga både för patienter och personal", säger klinikchef Rahan Pakravan.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-06-02 08:42

Både skyddsutrustning och personal har behövts bättre på andra håll under coronakrisen, därför stängdes alla kliniker förutom Västervik, Oskarshamn och Kalmar den 27 mars.

– Mellan ett och två team härifrån har tjänstgjort på akutkliniken i Oskarshamn och personalen har även stått till förfogande på andra håll inom vården. Det behovet har dock uteblivit, säger klinikchef Rahan Pakravan och tillägger:

– Man blir glad av att se hur alla ställer upp och hjälps åt när det blir en sådan här situation. Att vi finns till för varandra och gör det man tror är bäst för samhället. Vi har tagit ett steg åt sidan, för att inte förbruka materiel för vården. 

På måndagen öppnade man verksamheten igen, dock reducerat. För tillfället är det bara möjligt att boka akuta ärenden. Ingen nekas, men besvären avgör väntetiden.

– Materieltillgången styr hur mycket vi öppnar upp. Det kan justeras från vecka till vecka, beroende på hur det går med pandemin, säger Rahan Pakravan. Utöver akut tandvård tar vi in dem där vi påbörjat vård, men som inte hann färdigställas på grund av corona. Man kommer få sin kallelse så fort vi jobbar som vanligt, och inte bara med akuttandvård.

Bristen på tandläkare har gjort att det är lång kö till Folktandvården i Hultsfred. Efter en lyckad rekrytering under vintern var alla beredda att börja jobba bort kön.

– Det var så tråkigt för hela teamet, säger Rahan Pakravan. Vi hade en plan och schemalagt tider. Vi skulle precis skicka ut breven som låg klara i receptionen. Vi såg framför oss hur vi skulle nollställa framför allt barnkön.

– Tyvärr har vi istället tvingats se hur kön byggts på, sedan vi stängde på grund av corona. Nu kan vi inte ens ha någon plan, vi vet inte hur hösten blir, om vi tvingas stänga igen eller kan öppna som normalt.

Kan det komma något positivt ur det här?

– Ja, den personal som jobbat på andra kliniker har tagit med sig idéer hem, på hur man kan jobba. Vi har också haft tid till fortbildning, både internt och via webben, både externa och från specialisttandvården. Utöver det har vi gått igenom i stort sett alla våra journaler, remisser, sorterat så alla patienter står i rätt kallelsegrupp, städat, haft brandövning och gått igenom säkerhetsrutiner och materiel. Så tiden är väl använd.

Även kliniken i Vimmerby öppnade reducerat under måndagen. 

Karta: Folktandvården Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!