Nu ska alla få deras tygkassar

Det är rena rama konstverken som pryder tygkassarna som invånarna i Hultsfreds kommun kommer att få i nästa vecka.

Alla kan göra skillnad, är Eda Prenkus budskap på kassen hon designat.

Alla kan göra skillnad, är Eda Prenkus budskap på kassen hon designat.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-04-10 15:00

Det är Eda Prenku och Johanna Rydstrand som gjort motiven. Eda har på sitt eget vis fångat kretsloppsymbolen, och Johanna har samlat ihop en rad olika Hultsfredsmotiv och monterat dem i en och samma bild.

De här båda motiven fångade juryns intresse, och de valdes ut bland 50-talet inskickade bidrag till tävlingen.

Bakgrunden till satsningen på tygkassar är ett förslag från Socialdemokraterna, som sedan fick majoriteten med sig och tygkassarna blev verklighet. Och eftersom det skulle finans unika tryck på dem, utlyste kommunen en tävling på sociala medier.

– Vi ville ha ett hållbarhetstema, säger hållbarhetsstrategen Arvid Lindblad, för att belysa de här frågorna.

Det blev en satsning på 300 000 kronor, där SIDA svarar för en stor del av kostnaden. Så kommer också varje hushåll i kommunen, 7 600 enligt postnords listor, att få var sin av de här exklusiva kassarna. Med början i nästa vecka kommer kommunen att skicka ut vykort och berätta var man kan hämta sin kasse. Vykortet gäller som biljett.

Den allom överskuggande tanken är förstås att minska den samlade plastförbrukningen. Samtidigt som det också lyfter upp de här frågorna i ljuset.

– Allting har en baksida, sa centerpartistiska kommunalrådet Lars Rosander som presenterade kassarna, så även den här kassen. På baksidan finns information om de 17 olika globala hållbarhetsmålen och de symboler som finns.

Självklart är kassen också tillverkad av ekologiskt material, fairtrademärkt för rättvisa förhållande hos de som tillverkat den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!