Nu ska ansvaret för föroreningarna i Nedsjön redas ut

Länsstyrelsen i Kalmar har precis inlett processen med att slå fast vem som bär ansvaret för de gamla miljösynderna vid Nedsjön utanför Hultsfred.

Stora skyltar utmed Silverdalsvägen upplyser bilisterna om att det är ett vattenskyddsområde och att särskild försiktighet bör iakttas vid olycka.

Stora skyltar utmed Silverdalsvägen upplyser bilisterna om att det är ett vattenskyddsområde och att särskild försiktighet bör iakttas vid olycka.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-01-27 12:02

Det är känt sedan länge att Nedsjön, som ligger bara några hundra meter från Hultsfreds kommunala vattentäkt, är kraftigt förorenad med bland annat kvicksilver. Nu har länsstyrelsen dragit igång arbetet med att fastställa vem eller vilka som är ansvariga för föroreningarna.

– Det är ett första steg, säger Mikael Anjar Ödegården, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Kalmar.

– Vi kommer att fastställa ansvarsfrågan. Sedan blir det en undersökning om vad som behöver göras, och i vilken mån som föroreningarna kan påverka omgivningarna. 

En viktig faktor i det hela är att sjön bara ligger några hundra meter från Hultsfreds kommunala vattentäkt. Och ovanpå det så kallade Hultsfredsdeltat, en stor grundvattenreservoar. 

undefined
Vattenskyddsområdet kring vattentäkten i Hultsfred har fått sitt namn efter den förorenade Nedsjön. Men nu har arbetet rullat igång för att kanske göra något åt problemet.

Utredningarna kommer sedan att ligga som grund för kommande beslut om en eventuell sanering av sjön. Eller andra åtgärder som kan göra skillnad.

– Så det här första steget i en lång trappa, säger Mikael Anjar Ödegården.

– Vi vill göra en bedömning om vilken påverkan som föroreningarna har och om de sprider sig till omgivningen.

För att det finns föroreningar i sjön är långt ifrån någon hemlighet. Redan 1993 grävdes en ny åfåra för Silverån, förbi sjön.

– Det gjordes för att minska belastningen på åsystemet nedströms, bland annat sjön Hulingen, säger Mikael Anjar Ödegården.

Han berättar också att kvicksilvret i sjön, i kombination med syreförbrukande cellulosafibrer kan omvandlas till Metylkvicksilver.

– Det tas upp mycket lättare av fiskar och andra organismer. Så det är viktigt att vi undviker att det sprider sig nedströms i vattendraget, säger han.

Länsstyrelsen i Kalmar län har åtskilliga gamla miljösynder att brottas med. Inte minst i glasriket. Gamla Vartafabriken och Impregneringsverket i Hultsfred är två andra projekt i området, som stått mycket högt på priolistan men som vid det här laget år åtgärdade.

– Så nu har turen kommit till Nedsjön, säger Mikael Anjar Ödegården.

– Det är dags att aktualisera den här frågan igen och se hur vi kan komma vidare.

Men några snabba resultat är inte att vänta. Det brukar vara långa processer innan alla pusselbitar kommer på plats. Men om det blir beslut om sanering så är det inte första gången det sker i kommunen. Tidigare har exempelvis både Järnsjön och Svartsjöarna utanför Järnforsen sanerats från gamla miljösynder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!