Nu ska skolan utbildas i psykisk ohälsa

Lika viktigt som första hjälpen är vid en akut kroppsskada är första hjälpen vid psykiska kristillstånd.

Skolpersonal ska få lära sig upptäcka tecken på psykisk hälsa i en stor utbildningssatsning.

Skolpersonal ska få lära sig upptäcka tecken på psykisk hälsa i en stor utbildningssatsning.

Foto: Gunnel Ekman

Hultsfred2019-02-22 11:00

Men - det är lättare att upptäcka ett benbrott än psykisk ohälsa. Därför kommer nu skolpersonal i Hultsfreds kommun att utbildas, för att se tecknen och uppmärksamma psykisk ohälsa i ett tidigt skede.

Skolpersonalen får sätta sig på skolbänken och får samtidigt en handlingsplan i att hjälpa till vid psykiskt lidande.

Hultsfred har sedan länge ett högt antal självmord per invånare räknat, och många i samhället påverkas vid ett självmord, skriver projektledaren för utbildningen, Annica Dehlin i ett pressmeddelande.

Det handlar om ett samverkansprojekt mellan Barn- och utbildningsnämnden och socialförvaltningen. Ett beslut har tagits att prioritera och förbättra den psykiska hälsan i kommunen. Tre instruktörer ska utbildas och certifieras genom Nationellt centrum för suicidforskning. Instruktörer blir Annica Dehlin från BUN, Ammi Levin från socialförvaltningen och Johanna Nilsson från kultur- och fritidsnämnden.

– Psykisk ohälsa drabbar de flesta någon gång i livet och ser olika ut hos olika människor, säger Annica Dehlin. Med den här utbildningssatsningen vill vi öka kunskapen om psykisk ohälsa och sjukdomar, som i bland han vara tabubelagda, och svåra att prata om.

Det handlar också om att ta i tu med de fördomar och negativa attityder som finns kring det här ämnet.

Hon betonar också att utbildningen i första Hjälpen vid psykisk ohälsa inte handlar om hur man ställer diagnoser eller behandlar. Målsättningen är istället att öka kunskapen för att kunna rädda liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!