Men - det är lättare att upptäcka ett benbrott än psykisk ohälsa. Därför kommer nu skolpersonal i Hultsfreds kommun att utbildas, för att se tecknen och uppmärksamma psykisk ohälsa i ett tidigt skede.
Skolpersonalen får sätta sig på skolbänken och får samtidigt en handlingsplan i att hjälpa till vid psykiskt lidande.
Hultsfred har sedan länge ett högt antal självmord per invånare räknat, och många i samhället påverkas vid ett självmord, skriver projektledaren för utbildningen, Annica Dehlin i ett pressmeddelande.
Det handlar om ett samverkansprojekt mellan Barn- och utbildningsnämnden och socialförvaltningen. Ett beslut har tagits att prioritera och förbättra den psykiska hälsan i kommunen. Tre instruktörer ska utbildas och certifieras genom Nationellt centrum för suicidforskning. Instruktörer blir Annica Dehlin från BUN, Ammi Levin från socialförvaltningen och Johanna Nilsson från kultur- och fritidsnämnden.
– Psykisk ohälsa drabbar de flesta någon gång i livet och ser olika ut hos olika människor, säger Annica Dehlin. Med den här utbildningssatsningen vill vi öka kunskapen om psykisk ohälsa och sjukdomar, som i bland han vara tabubelagda, och svåra att prata om.
Det handlar också om att ta i tu med de fördomar och negativa attityder som finns kring det här ämnet.
Hon betonar också att utbildningen i första Hjälpen vid psykisk ohälsa inte handlar om hur man ställer diagnoser eller behandlar. Målsättningen är istället att öka kunskapen för att kunna rädda liv.