Kommunledningen ger klartecken till att sätta skopan i tegelvillan. Kommunalrådet Lars Rosander (C) räknar med att rivningen kan börja någon gång innan sommaren.
– Vi ska inte ha gamla hus som står och förfaller, säger han. De här är knappast någon prydnad för området.
Både tegelvillan och garaget ligger på området där Hultsfreds Regemente låg på sin tid. Men byggnaderna ingår inte i kulturskyddet på området.
När tegelvillan byggdes som personalbostäder på 1940-talet var regementet nedlagt sedan länge. Det hade då flyttat till Eksjö.
– Garaget är ett gammalt ambulansgarage, säger Rosander, en kvarleva sedan dåvarande landstinget hade verksamhet på området. Nu har det stått tomt länge och är rejält förfallet.
Förutom det rent estetiska, finns det också en ekonomisk aspekt på att riva de gamla tomma husen.
– Vi sparar in driftskostnaderna. Saker som el, vatten och lite värme.
Någon direkt summa på vad som sparas finns dock inte. Inte heller vad rivningen kostar.
– Det vet vi först när upphandlingen är klar, säger Lars Rosander. Men jag tippar på att det blir i storleksordningen ett par hundra tusen.
Så det här "rivningsraseriet" är en del i strategin att göra sig av med hus som inte används. Alternativet, som inte är något alternativ i det här fallet, är att renovera.
– Den investeringen är inte försvarbar. Hyrorna skulle bli för höga, säger Rosander.
Tidigare i år har ytterligare två gamla hus rivits i centrala Hultsfred. Om man räknar bort hyreshusen i Stålhagen, så blir detta nummer tre och fyra på listan. Och det kan bli aktuellt med flera vartefter.
I Virserum har domen fallit över både det stora hyreshuset Aspelandshem, och nu senast över den mindre, med garagelängan i botten.
Lars Rosander berättar också att det finns en del tankar på att göra något åt den gamla brandtomten på Källgatan, men i det fallet är läget en aning förvirrat.
– Tomten ägs av ett dödsbo, säger han, men det finns ingen bouppteckning upprättad. Det komplicerar läget för oss.
Han drar sig till minnes vilket jobb det var i Silverdalen, där kommunen till slut lyckades köpa och riva ett förfallet hus intill skolan.
– Där kände vi ett större ansvar eftersom det låg vid skolan och kunde vara en farlig lekplats, säger Lars Rosander.