I dagarna har brev gått ut till 7 000 gravrättsinnehavare där pastoratet förklarar den här förändringen lite närmare.
- Bakgrunden till vårt beslut är ett beslut hos kammarkollegiet om att begravningsavgiften inte får bekosta skötseln av gravarna, säger kyrkofullmäktiges ordförande Ulla Lisedahl
- Vi fick veta om det här beslutet i slutet på 2016, fortsätter hon, men allt för sent för att få med förändringen i budgeten för 2017.
Men nu till 2018 införs alltså den här avgiften. Grundservicen är en del i ett paket av olika insatser som erbjuds av pastoratet. En rad olika tillval finns att beställa, om allt från krans till allhelgonahegen, till tvättning av gravstenar och planteringshjälp.
Ungefär en miljon kronor beräknar pastoratet få in på den här förändringen.
- Tidigare har begravningsavgiften bekostat skötseln, säger Ulla Lisedahl, och kan vi inte göra så kommer kostnaden för gravskötseln att gå ut över verksamheten i kyrkan, då måste vi ta av kyrkoavgiften som medlemmarna betalar.
Det är ju två avgifter som betalas till kyrkan, förklarar hon. Det är begravningsavgiften som alla betalar och som ger rätt till en gravplats. Kyrkoavgiften betalas av medlemmarna och som används för verksamheten.
Brevet som pastoratet skickat ut till gravrättsinnehavarna har mötts av blandade reaktioner. Mest positiva är gravrättsinnehavare som inte bor på platsen, som ser den här möjligheten att få hjälp att sköta gravarna och hålla dem snygga året om.
Men alla är förstås inte lika nöjda. En avgift till som ska betalas. Och det kan drabba människor som inte har det allt för gott ställt.
Alternativet att själv ta hand om gravskötseln finns naturligtvis. Om man orkar och hinner med.
- Men det är mer jobb än det ser ut, säger Jörgen Petersson, ansvarig för kyrkogårdarna.
Han ser den här avgiften som lite av en rättvisefråga också, gent emot de som har grusgravar och inte behöver någon gräsklippning.
Men kan det inte bli en källa till irritation om graven bredvid inte sköts?
- Jo det kan det bli, erkänner Ulla Lisedahl, men vi har möjligheten att säga upp gravplatsen om den inte sköts.
Aspelands Pastorat är långt ifrån först med att införa en sådan här avgift, det finns redan på många andra håll i landet. Exempelvis i Kalmar, som man haft mycket kontakt med i planeringen.
- Där var man närmast förvånade över att vi inte hade infört det för länge sedan, säger Jörgen Petersson.