Ny fabrik gör det möjligt att fördubbla produktionen

Ikea Industry höjer målsättningen för sin nya fabrik i Hultsfred. "Vi ökar kapaciteten från dagens ungefär tre miljoner Pax-garderober till sex miljoner", säger vd Klas Franzén.

Ikea Industry Hultsfreds vd Klas Franzén tillsammans med projektledaren Stefan Fredriksson vid bygget av den nya fabriken.

Ikea Industry Hultsfreds vd Klas Franzén tillsammans med projektledaren Stefan Fredriksson vid bygget av den nya fabriken.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-11-07 16:57

När Vimmerby Tidning besöker bygget av den nya fabriken pågår allt från gjutning av betonggolv till elarbeten, sprinklermontage och takarbeten.

– Cirka 50 underentreprenörer jobbar här i dag, säger projektledaren Stefan Fredriksson.

Bygget av den nya fabriken påbörjades i april.

– Det har gått fantastiskt bra. Vi har verkligen följt vår projektplan, både när det gäller kostnader och tid, säger Klas Franzén.

undefined
Klas Franzén, här tillsammans med projektledaren Stefan Fredriksson, berättar att den nya fabriken ska vara i full produktion före sommaren 2025.

Företaget investerar 700 miljoner kronor i den nya anläggningen som blir 23 000 kvadratmeter stor, varav produktionshallen utgör 19 000 kvadratmeter.

– Det vi satsar på i den nya fabriken är nästa generation av garderober. Tanken är att garderoben ska bli enklare att montera, men också möjlig på ett helt annat sätt att montera ner om man flyttar eller vill byta plats från ena rummet till det andra. Det möjliggör att man får en längre livslängd på garderoben. 

Klas Franzén menar att Ikea får möjlighet att nå fler kunder tack vare den enklare monteringslösningen.

– Det gör att vi väljer att satsa på en ny fabrik. Samtidigt ökar vi kapaciteten från dagens ungefär tre miljoner Pax-garderober till i princip en fördubbling till sex miljoner i den nya fabriken.

undefined
Ikea Industry Hultsfreds vd Klas Franzén tillsammans med projektledaren Stefan Fredriksson vid bygget av den nya fabriken.

Tidigare har målsättningen varit att kunna producera fyra miljoner garderober per år i Hultsfred.

– Vi har tagit steget från fyra till sex miljoner, säger Klas Franzén som uppger att bättre lösningar gör det möjligt att höja produktionstakten.

– Maskinleverantörernas erfarenhet av att bygga maskiner tillsammans med vår egen personals kompetens i att göra automationslösningar för just våra produkter har gjort att vi har hittat den här lösningen.

Men fabriken blir inte större än vad ni hade planerat?

– Nej, inte fysiskt. Den kommer att bli 23 000 kvadratmeter. Det har mer att göra med att hitta rätt layout.

Enligt Klas Franzén ökar inte heller investeringskostnaden.

– Projektet var från början på 700 miljoner och det är där vi kommer att landa, som det ser ut nu. Vi har gjort smartare lösningar helt enkelt.

undefined
Ett laddhus för eltruckar har också byggts på Ikea Industrys område. Framöver är tanken att alla truckar på företaget ska bytas ut mot eldrivna truckar.

Ikea Industry har även byggt ett nytt lager på 5 000 kvadratmeter och ett laddhus för eltruckar.

– De andra investeringarna ligger på 15–20 miljoner totalt.

Maskinerna till den nya fabriken anländer i februari eller mars.

– Under våren ska vi få igång maskinerna. Produktionen ska dra igång i augusti. Vi ska börja med utleveranser i oktober.

I dagsläget har Ikea Industry 330 anställda i Hultsfred. Förutom garderober tillverkar företaget spånskivor till andra Ikeamöbler. Hur stor personalstyrkan kommer att vara när den nya fabriken tas i bruk återstår att se.

– Målbilden är att ha full produktion i båda möbelfabrikerna, men som läget är just nu kan jag inte säga hur många anställda vi kommer att vara framåt.

undefined
Förutom rundved och sågspån använder sig Ikea Industry av återvunnet trämaterial i sin tillverkning. "Vi brinner för att vi ska kunna göra möbler en gång till av materialet", säger Klas Franzén.

Har ni planer på ytterligare utbyggnader framöver?

– Vi har fullt fokus på den fabriken vi jobbar med just nu, men självklart har vi börjat titta på vad vi ska göra i dagens fabrik. Vi tror stenhårt på vår site i Hultsfred och tittar på nya möjligheter, men ingenting är bestämt, säger Klas Franzén.

Företaget har även mark på norra sidan av Silverslättsvägen.

– Vi har en väldigt bra dialog med kommunen och tittar på möjligheter.

Räknar ni med att Silverslättsvägen behöver stängas av om ni bygger på andra sidan?

– Det handlar väldigt mycket om vilken typ av verksamhet vi ska utveckla. Jag kan inte säga att jag räknar med det, men det är en möjlighet som vi utvärderar.

Lagret i den nuvarande fabriken är välfyllt. "Vi levererar ungefär 30 lastbilar per dag med möbler", säger Klas Franzén.
Lagret i den nuvarande fabriken är välfyllt. "Vi levererar ungefär 30 lastbilar per dag med möbler", säger Klas Franzén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!