Ny övergång öppnar vägen – snart börjar planeringen för Herrstorpet

Ett första steg mot bebyggelse på nya Herrstorpetområdet blir att göra om järnvägsövergången. Stadsarkitekten Sara Dolk, tillsammans med Jens Karlsson på ÖSK och utvecklingschefen Lars Gjörloff presenterade ett förslag till hur man vill ha det i framtiden.

Nu är planerna klara för hur den nya järnvägsövergången vid Herrstorpet ska se ut. Det är en av knutarna, innan bebyggelsen kan börja här ute.

Nu är planerna klara för hur den nya järnvägsövergången vid Herrstorpet ska se ut. Det är en av knutarna, innan bebyggelsen kan börja här ute.

Foto:

Hultsfred2017-03-17 12:18

Förslaget går ut på att vägen flyttas, så att den kommer i rät vinkel mot de båda järnvägarna i stället för dagens cirka 30 grader. Med en rät vinkel blir det betydligt mycket bättre sikt i korsningen.

För att komma rätt till den nya korsningen kommer det att bli i en vid båge bakom husen som ligger intill övergången.

- Vi kommer att dra vägen runt kullen bakom husen, säger stadsarkitekt Sara Dolk, så att de slipper få trafiken helt inpå knuten.

Enligt förslaget ska det bli en plankorsning med bommar. Trots att Trafikverket egentligen ställer krav på en viadukt.

- Men det finns inget lagkrav på det, säger Sara Dolk, och de utredningar som vår konsult gjort, visar att en plankorsning här inte påverkar en framtida hastighetsökning för tågen.

Korsningen ligger inom tågets inbromsningssträcka till stationen i Hultsfred.

I och med att konsultens utredningar nu är klara, ligger fältet öppet för att dra igång med detaljplaneringen för det första villaområdet på Herrstorpet.

Sara Dolk räknar med att få ett planuppdrag vid nästa sammanträde med kommunstyrelsen.

- Sedan kan vi börja titta på hur tomterna ska se ut, hur vägarna ska gå och så vidare, säger hon.

Det finns också en hel del att ta hänsyn till vid planeringen. Bland annat ett antal ekar som Sara Dolk vill slå vakt om.

- Dessutom finns det en del fornminnes-R på kartan, säger hon. De måste vi undersöka närmare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!