Solen ska ge kraft åt 4 000 personer

Den planerade solkraftparken i Älgshult utanför Hultsfred blir på tio megawatt. Och det i område fyra, där elproduktion behövs som mest.

Bygget av solcellspark på Kiras öken vid Silverslättsvägen i Hultsfred är i full gång. Stativen är uppsatta och monteringen av solpanelerna har kommit igång, berättar Johan Erehenberg, vd på ETC.

Bygget av solcellspark på Kiras öken vid Silverslättsvägen i Hultsfred är i full gång. Stativen är uppsatta och monteringen av solpanelerna har kommit igång, berättar Johan Erehenberg, vd på ETC.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-08-31 17:00

– På det viset har vi produktion i både område tre och område fyra, säger Johan Ehrenberg vd på ETC Sol.

Som vi tidigare berättat har ETC Sol arrenderat ett tio hektar stort område vid Älgshult, strax utanför Hultsfred i akt och mening att bygga ännu en solcellspark. Den hamnar i Elprisområde fyra, alltså den dyrare delen av Sverige. Men det är bara några meter in i fyran.

– Med en förlängningskabel kan man parkera sin elbil i område tre, och ladda med ström från område fyra, säger Ehrenberg.

Området i fråga är i dag ett kalhygge, där det som man säger, "gottaste är taget". Och det är ingen slump att bolaget valt det här området.

– Vi vill inte ta ner skog eller bygga på produktiv skogsmark, säger Ehrenberg. Det här området används inte till någonting just nu, så det passar oss bra.

Solcellsparken i Älgshult blir som sagt på cirka tio megawatt, lite beroende på den slutliga utformningen. Men det är ändå något lite större än ETC:s andra solpark i Hultsfred. Den på "Kiras Öken".

Här har bygget kommit en bit på väg. Johan Ehrenberg berättar att stativen är monterade och man har börjat montera solpanelerna.

– Vi väntar också på att EON ska ordna med inkopplingen, säger Johan Ehrenberg. Men det är visst lite segt.

Läget i Älgshult är också strategiskt beläget, med tanke på ETC:s satsning i Herrstorpet. Men än så länge finns inget samband.

– Strömmen som produceras ska levereras ut på nätet och säljas, säger Ehrenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!