Men Hultsfred, Vimmerby och Västervik står utanför den satsningen. I stället vänder man blicken mot Jönköping och den ledningscentral som startas där den tionde januari, efter helgerna.
– En ny lag som börjar gälla första januari säger att vi måste ingå i ett ledningssystem, säger räddningschefen i Hultsfred, Michael Hesselgård.
Den nya lagen föreskriver att det måste finnas en bakre ledningsnivå som kan hjälpa till. Här ska finnas vakthavande befäl, vakthavande chef, operatör och så vidare.
Den här bakre ledningen kan komma att visa sig värdefull vid större händelser, genom att snabbt kunna få fram mer resurser för räddningstjänsten.
– Så vi blir mer slagkraftiga, säger Hesselgård.
Till vardags räknar han dock inte med att det blir några större förändringar i verksamheten. Det är först vid större händelser som den här ledningsnivån kopplas in. Exempelvis vid skogsbränder, när det behövs mycket resurser.
– Det säger sig själ att kommunerna måste slå sig ihop om ledningscentralen, säger Hesselgård. Att ha en egen sådan organisation själv är inte ekonomiskt försvarbart.
Men genom att ingå i Jönköpings samverkansområde kan kostnaden slås ut på i storleksordningen 800 000 invånare.
Allra helst skulle han vilja vara kvar i Växjös område, men den ledningscentralen läggs ner och i stället går hela Kronoberg också över till Jönköping.
– Så vi gör bedömningen att det är mest fördelaktigt för oss att gå med till Jönköping, säger Hesselgård.