Hög efterfrågan på hus – trots att räntan stiger

På torsdagen presenterade riksbanken ännu en räntehöjning. Styrräntan hoppade upp till 2,50 procent, den högsta på 14 år.

Edyta Hammar, mäklare i Hultsfred och Vimmerby på Svensk Fastighetsförmedling, ser ingen direkt avmattning, tvärtom är intresset att köpa hus fortsatt stort.

Edyta Hammar, mäklare i Hultsfred och Vimmerby på Svensk Fastighetsförmedling, ser ingen direkt avmattning, tvärtom är intresset att köpa hus fortsatt stort.

Foto:

Hultsfred2022-11-24 18:00

Det kommer att påverka mångas boendekostnad. Men mäklaren Edyta Hammar på Svensk Fastighetsförmedling sitter lugnt i båten.

– Det kommer nog inte att påverka så mycket här i våra trakter, säger hon, vi har ju en ganska låg prisbild på husen jämfört med många andra orter. 

Edyta Hammar tror inte att bankerna kommer att följa riksbankens höjning fullt ut.

– Riksbanken höjde styrräntan med 0,75 procentenheter. Jag tror inte att bankerna kommer höja lika mycket den här gången. Varje procent innebär 10 000 kronor per år, om man har en miljon i lån. I dag ligger den rörliga boräntan på mellan tre och fyra procent.

Men det handlar förstås mycket om villkoren och hur lånebilden ser ut i övrigt. Det är många parametrar som spelar in.

Så här långt märks inte de tidigare räntehöjningarna av något nämnvärt, tillströmningen av husköpare verkar konstant.

– Tvärtom är det fortfarande bra efterfrågan på hus i trakten, säger Edyta Hammar. Vi skrivet nästan ett kontrakt om dagen nu. 

Och tillgången på hus att sälja är också bra. Det kommer in nya objekt i en ständig ström.

– I normalfallet ligger husen ute till salu i någon månad eller så innan de säljs. Som allra mest i två månader.

Så någon avmattning av husförsäljningen märker hon inte så mycket av. Inte än i alla fall.

– Vi har ju haft högre räntor tidigare, säger hon, fast det är många som har glömt det nu. Men vi som varit med ett tag kommer ihåg...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!