Ny utbildning blir lösning på gemensamt problem

Kompetensförsörjningen i industrin är en utmaning och för att hitta en lösning startar nu en helt ny utbildning i Hultsfred. "Det är nyckeln till vår framtid, utveckling och överlevnad att vi kan kompetensförsörja."

Hultsfred Lärcenter tillsammans med Additivt Teknikcenter och med input från sex industriföretag i området har utformat en sex månader lång utbildning till gjuterioperatör.

Hultsfred Lärcenter tillsammans med Additivt Teknikcenter och med input från sex industriföretag i området har utformat en sex månader lång utbildning till gjuterioperatör.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-10-21 21:00

Det säger Egon Karlsson, platschef på IAC Hultsfred. Han är glad över att det kommer en gjuterioperatörsutbildning till närområdet. 

Utbildningen sker på Additivt Teknikcenter i samarbete med Hultsfreds lärcenter och börjar i januari 2022. 

– Det är riktigt kul att den togs väl emot av företagen och att den initierats av företagen från början och inte är något vi greppat i luften, säger Joakim Svensson på Additivt Teknikcenter.

Initiativet kom från personalansvarig på Ljunghälls som ringde Svensson i somras. 

– De berättade att det är svårt att hitta gjuterioperatörer och undrade hur man kunde gå till väga. Då började jag skissa på ett utbildningspaket på sex månader för att utbilda operatörer inom allt förekommande inom gjuteribranschen. 

Det finns plats för 15 elever. 70 procent av utbildningen kommer att vara arbetsplatsförlagd, resterande 30 procent sker på Additivt Teknikcenter. 

Att industrin behöver kompetens är inget nytt, men hur ska man få folk att vilja utbilda sig till att jobba med det här?

– Det är en hård nöt att knäcka.  På de sex stora gjuterierna i området så jobbar det nära 1 000 personer, det är många som närmar sig pensionsavgångar eller byter karriärer, så vill man ha ett jobb i framtiden så är det bra att gå den här utbildningen. Men det är inte helt lätt att locka ungdomar eller arbetslösa att läsa den här, det kan bli tufft att fylla de här 15 platserna, säger Svensson. 

Egon Karlsson på IAC Hultsfred berättar att de fått vara med och vara delaktiga i utformningen av utbildningen.

– Det här är en väldigt bra form. Vi har här från IAC Hultsfred och från våra andra kollegor; STG, Ljunghäll och så vidare, fått vara med och utforma utbildningen efter vad vi tycker är viktigt. 

Karlsson tror på lösningen där flera industriföretag har gått samman för att lösa ett problem som drabbar hela branschen.

– På lokala planet kanske vi kan hitta kompetensen att dela på istället för att slåss om samma kaka, säger han och fortsätter:

– Vad är valet annars? Vi kan alla sitta på var och ens kammare och tro att vi är störst, bäst och vackrast, men det hjälper inte utan nu måste vi lösa ett gemensamt problem och då är det ett bra samarbete här där vi kan tillsammans med Hultsfred lärcenter ta fram en bra utbildning som vi alla kan ha nytta av. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!