Polisen tipsar om hur äldre kan undvika att bli lurade

Efter en händelse i Hultsfred är bedrägerier mot äldre åter på tapeten. Bedragarna är smarta men så här undviker du att bli lurad.

"Släpp inte in okända personer i ditt hem och lämna aldrig någonsin ut ditt bankkort eller din bankdosa", säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

"Släpp inte in okända personer i ditt hem och lämna aldrig någonsin ut ditt bankkort eller din bankdosa", säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Hultsfred2021-08-03 12:00

På måndagen utsattes en äldre kvinna från Hultsfred för ett bedrägeri när en uppringare som påstod sig vara från ett kreditföretag övertalade henne att logga in på sin internetbank. Vimmerby Tidning har tidigare rapporterat om hur de så kallade åldringsbrotten, där bedragare siktar in sig på att lura äldre på, blir allt fler.

– Brotten drabbar äldre som ofta har en stor tillit till människor som utger sig för att komma från exempelvis en myndighet, kommunen eller hemtjänsten. De bor ofta själva och blir verkligen lurade och frågar du mig personligen så är det här väldigt nedriga brott, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

Brotten går i vågor och förutom fallet i Hultsfred har flera fall nyligen inträffat i Västervik och Östergötland. 

– Det kan vara så att när många anmäler att de blivit utsatta så flyttar sig bedragarna till ett nytt område. Det finns en samordning mellan polisregionerna när man ser att det här anmälningarna rör sig åt ett visst geografiskt håll, säger Monica Bergström.

Samtidigt som många äldre väljer att polisanmäla brotten tror man att mörkertalet är stort. 

– Det kan vara lite skämmigt att anmäla. Polisen och andra går ut och varnar för det här ständigt och ändå blir man lurad, vilket nog många tycker är obehagligt, Monica Bergström.

I början av året skickade polisen ut ett vykort till alla 70-plussare i Kalmar län. Där fanns tips på hur man undviker att bli lurad och tanken var att kortet skulle läggas bredvid telefonen. Trots det förekommer brotten fortfarande och polisen tror att det kan bero på att bedragarna ständigt hittar nya sätt.

– När pandemin kom såg vi till exempel hur man erbjöd äldre hjälp att handla. Jag tror att det i många fall handlar om att bedragarna är väldigt skickliga. De inger förtroende hos de äldre och hittar tillvägagångsätt som gör det svårt att värja sig, säger Monica Bergström.

Hur undviker man att bli lurad?

– Släpp inte in okända personer i ditt hem och lämna aldrig någonsin ut ditt bankkort eller din bankdosa. Logga aldrig in med ditt Bank-ID på uppmaning av någon som du inte helt säkert vet vem det är. Inga banker söker folk genom att begära sådan inloggningar.

Har man trots allt blivit lurad är det viktigt att man anmäler så fort man kan, menar Monica Bergström. Ju längre tid det tar desto svårare blir det för polisen att hitta brottslingarna och gå ut och varna andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!