Nya effektivare rutter för sophämtning

De gamla turerna var utformade av konsulter utan lokalkännedom. Nu ändrar GDL hämtningsdagarna för sopor till gagn för både kunder, personal och miljön. "I början kan det komma att ställa till lite strul igen".

GDL har lagt om rutterna. Nya hämtningsdagar för sopor ska bli till gagn för både kunder, personal och miljön.

GDL har lagt om rutterna. Nya hämtningsdagar för sopor ska bli till gagn för både kunder, personal och miljön.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-06-10 10:00

Det säger Håkan Nyström, platschef på GDL i Vimmerby, som vädjar till hushållen att ha förståelse för om någon tunna missas under inkörningsperioden.

– Fram till nu har vi kört på den tidigare entreprenörens rutter, som inte varit helt rätt utarbetade i och med att lokalkännedom saknats. Men nu har vi tagit hjälp av chaufförerna för att få det som vi vill ha det. De nya rutterna kommer att vara betydligt effektivare, vilket inte bara gynnar kunder och personal, utan också miljön i och med att det blir mindre utsläpp från bilarna.

Redan på måndag ändras hämtningsdag för sopor för de allra flesta boende i villa eller fritidshus i Hultsfred, Vimmerby och Högsby kommuner. Sedan räknar man med en inkörningsperiod på några veckor för de nya rutterna.

På kommunens hemsida meddelas att synliga tunnor kommer att tömmas under en övergångsperiod, även om de inte är framdragna, och de kunder som påverkas mest av förskjuten hämtningsdag kommer att få extratömningar.

– Om tunnan inte blir tömd på planerad dag ber vi kunderna låta tunnan stå kvar vid vägen och anmäla detta till kommunens kontaktcenter, säger renhållningsingenjör Eva Karlsson.

– Självklart kan det bli några missar den närmaste tiden, eftersom rutterna är nya för chaufförerna, tillägger Håkan Nyström. Men vi hoppas att det ska flyta på bra. Har bara överföringen fungerat som den ska blir det inga problem, men det vet vi först nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!