Efter ett beslut på nationell nivå ska Trafikverket montera upp 23 nya fartkameror i Kalmar län. Två av dem hamnar i Hultsfreds kommun, en i vardera riktningen på riksväg 23, mellan Målilla och Virserum.
En monteras strax innan den skarpa kurvan i Ålefors, den andra i höjd med Melsjön i Grönkulla.
- Nu är det förvisso inte helt hundra spikat än, det återstår mycket pappersarbete, men jag har nyligen varit ute i länet och preliminärt markerat ut var de nya fartkamerorna ska sitta i väntan på att definitivt beslut, säger Malin Davou, åtgärdssamordnare på Trafikverket i Kalmar län. Vi ska se så det funkar och kan behöva flytta någon. Ett sådant skäl kan exempelvis vara att en vägskylt står i vägen och kanske bländar om kameran lyser upp.
Vad ligger till grund för var kamerorna placeras?
- Det pågår en hastighetsöversyn i landet och då är det bestämt att kameror ska sättas upp på de sträckor där hastigheten sänks från 90 till 80. Ett sådant beslut finns för riksväg 23. Det kan ju vara lite si och så med att hålla en ny hastighetsgräns, så kamerorna sätts upp för att trafikanterna ska hålla 80.
- Men, fortsätter hon, det finns en rad andra saker som avgör var kamerorna placeras. De ska exempelvis vara jämnt fördelade på sträckan och vi pratar med polis och sjukhus var det är mest olycksdrabbat och var det inträffat flest personskador.
Hade varit underbart
Kamerorna placeras så att de syns på långt håll. Malin Davou tillägger att det inte finns något syfte att gömma dem, för att folk ska åka på böter.
- Kamerorna har bra hastighetsdämpande effekt, och minskad hastighet på våra vägar räddar liv. Det ultimata vore förstås om alla höll hastigheten, då skulle det inte behövas några kameror. Det hade varit underbart, säger Malin Davou.
Hur stor investering rör det sig om?
- Varje kamera kostar runt en miljon kronor, sedan tillkommer drift och underhåll. Men det är en billig peng om det kan rädda liv.
När beräknas kamerorna vara på plats?
- Det är många beslut att fatta, innan allt är rätt rent juridiskt. Det är en lång process, så vi räknar med att kamerorna ska vara på plats först 2019.
Varje kamera kostar runt en miljon kronor, sedan tillkommer drift och underhåll. Men det är en billig peng om det kan rädda liv.