Nya föroreningar hittade på Vartatomten

Nya gamla föroreningar har hittats på gamla Vartatomten, numera kvarteret Batteriet. I samband med det pågående bygget av infrastruktur på området hittades en gammal rörledning, innehållande blyföroreningar.

I samband med grävningen på Vartaområdet i Hultsfred hittades nya föroreningar i ett gammalt betongrör.

I samband med grävningen på Vartaområdet i Hultsfred hittades nya föroreningar i ett gammalt betongrör.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-08-05 12:00

– Det var vid grävningar på området som man träffade på ett gammalt betongrör som innehåller blyföroreningar, bekräftar Anders Karlsson på miljö- och byggnadskontoret.

Den här gamla ledningen kommer nu att grävas upp och tas bort. Men Anders Karlsson tror inte att det kommer att sinka utbyggnaden av gator och vägar i någon större utsträckning.

– Lite extrajobb blir det väl, säger han, men jag räknar inte med att det ska försena projektet. Det är bara att följa röret och se vart det tar vägen.

Exakt vad det är för rör är dock oklart. Betongledningen talar för att det kan vara någon form av avloppsledning eller dagvattenledning. Men i vilket fall som helst kommer den att tas bort.

Anders Karlsson ser det inte som speciellt förvånande att det dyker upp nya föroreningar, trots att området är sanerat alldeles nyligen, för att kunna bli ett nytt industriområde.

– Visserligen har de haft tillgång till ledningskartor över området, säger han, men gamla industrier som byggts om och till i omgångar genom åren gör att kartorna många gånger kan vara ganska otillförlitliga.

I samband med att Miljöförvaltningen fick in anmälan om rörfyndet, kontaktade man också länsstyrelsen i Kalmar, som hade hand om tillsynen vid det stora saneringsprojektet för ett par år sedan.

– Så de har tagit över det här ärendet också, säger Anders Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!