Nya lekparken: "Direkt skadligt för barnens öron"

Föräldrar oroar sig för att barnen ska få hörselskador, av ett lekredskap i nya aktivitetsparken. "Jag går inte tillbaka med barn och barnbarn förrän det görs något åt det".

Det är musikinstrumentet med metallplattor som väckt föräldrars oro. "Jag går inte tillbaka med barn och barnbarn förrän det görs något åt det", säger Anna Dahlström.

Det är musikinstrumentet med metallplattor som väckt föräldrars oro. "Jag går inte tillbaka med barn och barnbarn förrän det görs något åt det", säger Anna Dahlström.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-05-12 16:00

Det säger Anna Dahlström som redan på långt avstånd reagerade på att det var något som lät väldigt högt från parken när hon besökte den.

– Det visade sig vara ett musikinstrument i metall som barnen slog på, säger hon. Ju mer det lät, desto roligare var det. Det borde vara direkt skadligt för barnens öron, när de står där och slår. Det var hemskt högt och på bänkarna intill sitter mammor och ammar och små barn ligger och sover i vagnarna.

Anna Dahlström får medhåll av flera på sociala medier, där ämnet diskuteras i en grupp. Småbarnsföräldern Mimmi Hamnert är en av dem, som också är starkt skeptisk.

– Jag tycker inte så höga ljud passar sig i en lekpark med små barn, vars hörsel inte är fullt utvecklad, säger hon. Det gick inte att sitta på bänkarna bredvid och jag tänker även på de som bor nära, de måste också höra ljudet.

Aktivitetslekparken har använts flitigt, sedan den öppnade i torsdags. I övrigt får den mycket bra omdömen från både föräldrar och personal på förskolor som vi pratat med. Men – ljudvolymen diskuteras, bekräftar personal på Råsebäcks förskola.

– Diskussionen på sociala medier gjorde mig nyfiken, så jag har mätt upp ljudnivån, med reservation för hur tillförlitlig min klocka är, säger föräldern Anna Andersson.

Utan att barnen slog särskilt hårt uppmättes 100 decibel och ett 20-tal meter ifrån 70-74 decibel. Varningstext syns: Upprepad långtidsexponering kan leda till permanenta skador.

Enligt Sven Tylstedt, överläkare och verksamhetschef på öronkliniken i bland annat Vimmerby, är 100 decibel starkt.

– Det är en ljudstyrka som kan ge bullerskador på hörseln om man utsätts för det under en längre tid. 

Anser du att kommunen bör göra en mätning?

– Ja, det vore välkommet. Det bör den göra om man satt upp något sådant här, säger han.

Jens Karlsson, projektchef på ÖSK, bekräftar att man fått in en synpunkt.

– Ansvariga tjänstemän har fått frågan och ska titta på det under veckan. Vi har inga kommentarer innan vi kollat själva och utrett vad som gäller, svarar han på mail.

Anna Dahlström välkomnar svaret. Det var just hennes syfte med att kontakta kommunen, att frågan skulle lyftas. 

– Jag vill se någon form av dämpning på plattorna, men kommer de fram till att det inte är ett problem – då har vi ett problem. Jag går inte tillbaka med barn och barnbarn förrän det görs något åt det.

Ljudnivån från ett av lekredskapen i nya aktivitetsparken har väckt debatt. Vid ett test, med reservation för hur tillförlitlig klockan är, uppmäts 100 decibel.
Ljudnivån från ett av lekredskapen i nya aktivitetsparken har väckt debatt. Vid ett test, med reservation för hur tillförlitlig klockan är, uppmäts 100 decibel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!