Inga hinder för uppstädning av brandrester: "Det ska ske nu"

Trots föreläggande, rivningslov och startbesked ligger brandresterna kvar på slakteritomten i Hultsfred. "Det ska städas och det ska röjas", säger ägaren Tomas Dahlqvist som uppger att arbetet påbörjas inom kort.

Det nedbrunna slakteriet ligger vid Storgatan i södra delen av Hultsfreds tätort. Grannarna har väntat länge på att brandresterna ska städas bort.

Det nedbrunna slakteriet ligger vid Storgatan i södra delen av Hultsfreds tätort. Grannarna har väntat länge på att brandresterna ska städas bort.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-08-27 06:00

I slutet av förra året utfärdade miljö- och byggnadsnämnden ett vitesföreläggande som innebär att samtliga rester av det nedbrunna slakteriet måste forslas bort. Vitesbeloppet är 75 000 kronor för varje fyramånadersperiod som brandresterna ligger kvar.

Nio månader har passerat sedan beslutet i nämnden, men inget vite har ännu dömts ut.

"Själva tillsynsärendet med föreläggandet som togs i slutet av förra året har ännu inte vunnit laga kraft då det överklagats till mark- och miljödomstolen", skriver byggnadsinspektör Linn Lagerström till Vimmerby Tidning.

undefined
Turerna har varit många kring den så kallade slakteritomten, som är full av brandrester.

Fastighetsägaren Tomas Dahlqvist överklagade först till länsstyrelsen, där han fick avslag. Han valde då att gå vidare till nästa instans, som är mark- och miljödomstolen.

I överklagandet, som kom in till domstolen den 23 april, menade Dahlqvist att han riskerade att bryta mot lagen om han städade upp brandresterna. Detta eftersom han inte hade beviljats startbesked.

Men bara en vecka senare, den 30 april, beviljade miljö- och byggnadsnämnden startbesked för rivning. Rivningslov gavs redan den 31 mars 2022.

"Något mer än så har inte hänt hos oss", skriver Linn Lagerström.

Vimmerby Tidning har även varit i kontakt med Tomas Dahlqvist, som menar att det inte var läge att dra igång med arbetet före semestern.

Det är inte så att du väntar på att domstolen ska ta beslut innan du börjar att städa?

– Nej, nej, nej. Det skulle vara en form av utpressning. Så är det absolut inte. Jag tycker bara att rätt ska vara rätt. Myndigheter har ju en stor skyldighet att se till att det blir ordning och reda på saker och ting. Det är därför jag har överklagat det beslutet som de tog. Jag tycker att det är helt onödigt. Det ska städas och det ska röjas, men jag måste starta med det också. Det har jag fått lov till nu, så egentligen är det bara att köra igång, säger Tomas Dahlqvist.

undefined
Slakteritomten vid Storgatan i Hultsfred.

När kan du komma igång som tidigast med uppstädningen?

– Det ska ske nu. Den maskin som ska göra grovjobbet är upptagen en månad till i princip, men jag har fler maskiner, så egentligen skulle man kunna börja precis nu. Det ska ske.

Du har sagt ganska länge att du ska komma igång, men det har inte hänt så mycket?

– Nej, det har du fullständigt rätt i.

Men nu tänker du börja?

– Ja, nu finns alla förutsättningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!