Nya pass ger mer jobb för polisen

Från och med den första oktober införs det nya passregler i Sverige. De nya passen ska bland annat innehålla ett datachip med biometrisk information. Med dessa nya krav så går det inte längre att ansöka och hämta ut pass vid flera av länets polisstationer.

Hultsfred2005-08-20 04:14

I ett förslag som kom i början av 2005 så var det endast Västervik, Oskarshamn och Kalmar som skulle få behålla passhanteringen. Vid ett möte med polisstyrelsen i början av mars så togs ett beslut att även Hultsfred skulle få behålla denna service.

Polisen fotograferar
I och med detta kommer polisstationerna i Vimmerby, Nybro och Borgholm att förlora sin rätt att lämna ut pass. Med de nya reglerna kommer även handhavandet med passfoton att stramas åt. Tidigare kunde man gå till fotografen och ta sin passbild men detta kommer från och med den första oktober inte vara tillåtet utan då kommer polisen att ta över denna tjänst. För att kunna klara av detta krav så har det levererats en ny fotoanläggning till polisstationen i Hultsfred.
- Vi har inte utbildat vår personal ännu på de nya maskinerna men detta kommer att ske under mitten av september, säger Lars Nilsson, kommissarie på förvaltningsavdelningen i Kalmar.

Ökning av ansökningar
På polisstationen i Hultsfred kan man räkna med en ökning av passansökningarna då förmodligen många Vimmerbybor kommer att välja Hultsfred för att hämta sina pass istället för att köra ända till Västervik.
- Det kommer inte att bli några nyanställningar utan detta ska den befintliga kanslipersonalen klara av. Vi kommer inte att ha öppet varje dag för passfotografering och utlämning, säger Lars Nilsson.
Under 2004 var det 1 021 personer som hämtade ut nytt pass i Hultsfreds kommun och i Vimmerby var motsvarande siffra 1 400.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om