Nya regler: Här ska övervakningskameror upp

Efter skadegörelse och klotter på järnvägsstationen. Nu ska kommunen sätta upp kameror för att öka säkerhet och trygghet.

Stationshuset i Hultsfred ska få kamraövervakning. Efter år av klotter och skadegörelse är det nu slut på tålamodet och nya regler gör det möjligt att kameraövervaka.

Stationshuset i Hultsfred ska få kamraövervakning. Efter år av klotter och skadegörelse är det nu slut på tålamodet och nya regler gör det möjligt att kameraövervaka.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-09-16 11:49

– Det har kommit nya regler som gör att vi kan sätta upp övervakningskameror utan att behöva söka tillstånd, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). Det är speciella regler för kommunikationer och järnvägsstationer.

Tanken är att stationshuset nu ska bevakas både utvändigt och inne i väntsalen, som öppnats igen efter att ha varit stängd både länge och väl på grund av skadegörelsen.

– Det blir mellan tre och fyra kameror som ska sättas upp, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Det är för säkerhet och trygghet vi gör det här.

De senaste åren har stationshuset råkat ut för en hel del skadegörelse och klotter. Bland annat tvingades förre ägaren stänga igen väntsalen under en period för att den blivit utsatt för klotter. 

Sedan några månader är det dock Hultsfreds kommun som äger stationen med tillhörande område.

Det är en med kommunala mått mätt mycket blygsam investering, kostnaden hamnar någonstans i storleksordningen 57 000 kronor.

– Det vi behöver är egentligen en dator och några kameror, säger Rosander.

Några direkta risker med den personliga integriteten för resenärer och besökare ser inte Rosander och Söreling. 

– Det är bara om det inträffar något brott som någon kommer att titta på filmerna, säger Rosander. 

– Så raderas filerna automatiskt efter 14 dagar, säger Söreling. Det här systemet kommer dessutom inte att vara anslutet till något nätverk, så det finns ingen möjlighet att hacka sig in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!