Nya rör för 4,2 miljoner grävs ner i gatorna

Knappt har det ena projektet avslutats förrän det är dags för nästa stora VA-sanering i Hultsfred. Inom kort startar bytet av ledningar på gatorna vid kyrkan.

Nya ledningar för 4,2 miljoner kronor ska grävas ner i nästa stora saneringsprojekt i centrala Hultsfred.

Nya ledningar för 4,2 miljoner kronor ska grävas ner i nästa stora saneringsprojekt i centrala Hultsfred.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-08-06 17:00

– De här ledningarna är byggda någon gång på 1950-talet säger Tony Bohlin, förbundschef på ÖSK, så de är cirka 70 år gamla vid det här laget  och vi har haft omfattande problem med läckor här. 

Det är ett omfattande projekt som planerats, berättar projektledaren Jimmy Enarsson. En hastig kontroll på kartorna visar att det är 600 meter gator som ska grävas upp.

Tony Bohlin gör en jämförelse med det nyss avslutade saneringsprojektet på Hagadalsgatan och säger att det här nya projektet kommer att bli något liknande.

Totalt handlar det om ett projekt på 4,2 miljoner kronor. Pengar som redan finns avsatta för ändamålet i budgeten. Pengar som hela VA-kollektivet står för.

Det är dock inte bara vatten och avloppsledningarna som byts ut på villagatorna Norra Kyrkogårdsgatan, Bondegatan och Slättvägen. Samtidigt ska man också byta dagvattenledningarna, som också är till åren komna och behöver bytas ut.

– Medan vi ändå är i gång och gräver kommer vi också att lägga ner rör för fiberdragning, säger Tony Bohlin. Sedan blir det alltid lite kompletterande jobb som ska göras samtidigt.

Projektet kommer att dra igång inom de närmaste dagarna och det kommer att pågå fram till i maj nästa år.

– Senast sista maj är det sagt att det ska vara klart, säger Jimmy Enarsson, som hoppas på en bra vinter. Vi kommer att ta det etappvis, en sektion i taget. 

Så fram på vårkanten blir det aktuellt att lägga ny asfalt på de uppgrävda gatorna.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!