Nya rutiner efter fejkmotionen

Hultsfreds kommun skärper med omedelbar verkan säkerheten när det gäller kommunfullmäktigeledamöternas motioner. Den falska motionen som lämnades in på onsdagen får konsekvenser direkt.

Fejkmotionen om trängselskatt i Hultsfred får konsekvenser. Ökad säkerhet skapar ökad administration, och nu blir det nya rutiner.

Fejkmotionen om trängselskatt i Hultsfred får konsekvenser. Ökad säkerhet skapar ökad administration, och nu blir det nya rutiner.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-03-22 15:30

– Vi kommer att införa ett system med motringning, säger kommunchefen Lars-Erik Rönnlund som ser allvarligt på det inträffade.

LÄS MER: "Den är fullständigt genomfejkad"

Samtidigt som det inte får bli svårare för ledamöterna att motionera, måste man säkerställa att motionerna kommer från rätt person, från någon som verkligen har rätten att lägga förslag till kommunfullmäktige, och det allra enklaste sättet att göra det är att ringa tillbaka och dubbelkolla.

Men – det är bara en av konsekvenserna av den här falska motionen. En än värre konsekvens är att tilliten fått sig ännu en knäck.

– Det är ännu en sak som gör att osäkerheten i samhället växer, säger Rönnlund, det blir ännu lite svårare att veta vem man kan lita på. Men vi måste vara ännu mer på vår vakt för att skilja fakta från fejk.

Lars-Erik Rönnlund ser två helt olika säkerhetsfrågor det som hänt. Dels handlar det om trygghet och tillit för kommunens räkning. Men i lika hög grad handlar det om trygghet och tillit för politiker som drabbas. I det här fallet moderaten Pär Edgren.

– Det är inte roligt att bli utsatt för en urkundsförfalskning, säger han. Det är vad det kallas är någon utgör sig för att vara någon annan. Namnteckningen är ju det sättet vi har att bevisa vem vi är och en falsk namnteckning kan sätta hela det systemet i gungning. Så urkundsförfalskning är ett allvarligt brott.

Moderaternas partiavdelning i Hultsfred tar också mycket allvarligt på händelsen och en polisanmälan är upprättad, bekräftar ordförande Carl-Wiktor Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!