Här ska det bli sommarängar – för vildbinas skull

Blommande sommarängar är inte bara vackra att se på. De betyder också mycket för den biologiska mångfalden. Hultsfreds kommun och Länsstyrelsen i Kalmar har startat ett gemensamt projekt.

Genom att ta bort den feta matjorden överst, skapas bättre förutsättningar för en snabb tillväxt av ängsblommor, och därmed ökar den biologiska mångfalden i området.

Genom att ta bort den feta matjorden överst, skapas bättre förutsättningar för en snabb tillväxt av ängsblommor, och därmed ökar den biologiska mångfalden i området.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-12-03 05:00

Första etappen är i full gång. På Atlantenområdet, mellan riksvägen och Furuvägen ska det bli blomsterängar kanske redan i sommar.

– För att skapa rätt förutsättningar för blomsterängar måste vi först bana av det översta lagret med fet matjord, säger Mikael Nilsson, driftschef på Gata Park. Och sedan ska marken sås in med blommor, typiska ängsblomster som blåklocka, mandelblom prästkrage och många flera.

Åt andra hållet längs Emån, blir det liknade insatser på flera platser, hela vägen upp till Järnforsen.

Josefin Töllborn på Länsstyrelsen i Kalmar berättar att Målilla är en synnerligen lämplig plats.

– Vi har gjort undersökningar som visar att det i Målillatrakten finns lämpliga sandmarker, det är många fina ytor som vi binder ihop till ett pärlband och vi hoppas att de sandlevande vildbina ska flytta in. Det finns också flera andra utrotningshotade arter i området, säger hon.

Tidsplanen för projektet är av naturliga skäl lite oklar så här års. Mycket hänger på vädret, på snö och tjäle. Men målsättningen är i alla fall att det ska vara klart i år.

Länsstyrelsen är det som driver det här projektet, i samarbete med ÖSK.

– Vi svarar för att göra i ordning marken, och sedan kommer ÖSK att sköta den, genom en årlig slåtter, säger Josefin Töllborn.

undefined
Även ÖSK bedriver ett liknande projekt i egen regi. Vissa av de klippta ytorna ska förvandlas till blommande sommarängar på sikt.

ÖSK driver också ett eget projekt för att öka mångfalden. I centrala Hultsfred och på andra orter har man så smått börjat anlägga stadsängar. 

– Men vi gör på ett annat sätt. I stället för att gräva bort jorden utarmar vi den, genom att slå och köra bort det slagna gräset. Det tar lite längre tid, säger Mikael Nilsson.

Liknande projekt har gjorts på många andra håll, och där, precis som här, har det blivit synpunkter från allmänheten om att det ser slarvigt och oklippt ut under tiden som sommarängen håller på att skapas.

– Därför har vi satt upp skyltar som berättar om sommarängarna, säger Mikael Nilsson, som bedyrar att det är för den biologiska mångfalden man gör så här.

Det är med andra ord inget svepskäl för att slippa undan gräsklippningen på de här ytorna.

– Men, säger Mikael Nilsson, behöver vi inte klippa ytan en gång i veckan under 20 veckor så sparar vi en del pengar.

Så då blir det blir lite över för att köpa blomsterfröer till stadsängarna...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!