Färre valde Hultsfred – men ökat tryck på tre program

Intresset för Hultsfreds gymnasium har minskat något jämfört med förra året men samtidigt har sökintresset ökat för vård- och omsorg, barn- och fritid samt industritekniska programmet.

Totalt har 147 elever angett Hultsfreds gymnasium som sitt förstaval

Totalt har 147 elever angett Hultsfreds gymnasium som sitt förstaval

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-02-21 05:00

Nu har niondeklassarna gjort den första preliminära sökningen till gymnasiet inför hösten. Om de kommer in eller inte beror på vilket slutbetyg de lyckas få ihop under vårterminen.

För Hultsfreds gymnasiums del är målet att så många ungdomar som möjligt från det primära upptagningsområdet ska söka sig till gymnasiet. Men det valet gör inte alla ungdomar.

– Sökresultatet ser bra ut men jag måste nog säga att jag hade hoppats på lite fler egna elever till kommunens gymnasium, säger Hultsfreds gymnasiums antagningssekreterare Hanna Waern-Andersson, efter att ha gått igenom elevernas förstahandsval.

Varför väljer ungdomarna andra gymnasieskolor?

– Många ungdomar vill prova något annat och se något annat, andra har bara bestämt sig för att gå någon annanstans. Sedan finns det ungdomar som väljer program som vi inte har, berättar hon.

Svaren har hon fått fram efter att själv ha frågat flera elever.

Hur ser söktrycket ut i år jämfört med förra året?

– Jag skulle säga att kanske tio procent fler har sökt sig till andra gymnasieskolor i år.

För den anpassade gymnasieskolan är söktrycket till Hultsfreds gymnasium samma som förra året.

Det är först när slutbetygen är satta som eleverna får antagningsbesked som gäller för höstterminen.

undefined
Hanna Waern-Andersson är antagningssekreterare på Hultsfreds gymnasium.

Totalt har 147 elever angett Hultsfreds gymnasium som sitt förstaval. Eleverna kommer från Hultsfreds kommun men också från andra kommuner i Gymnasieregion Norra Kalmar län där även Vimmerby, Högsby, Västervik, Oskarshamn och Mönsterås ingår.

– På det stora hela ser det ändå rätt bra ut. Vi skulle önska att fler sökte sig till bland annat vård och omsorg, berättar hon.

Förra året hade tre elever angett vård och omsorg som förstaval, i år har det ökat till åtta.

– I detta läget är det dubbelt så många och lite till så det är bra, ett litet uppsving. Det var extremt lågt sökintresse förra året för vård- och omsorg.

Program med fortsatt högt söktryck är ekonomi- respektive fordons- och transportprogrammet. Industritekniska programmet har fått fler sökanden.

– Det är väldigt roligt eftersom vi för några år sedan inledde ett samarbete med ATC i Hultsfred. De har kunskaperna och matchar det företagen efterfrågar.

Samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga programmen har ökat de senaste åren men tappar lite i år. El- och energi dippar lite grann medan barn- och fritid har fått något fler sökanden.

Förstaval Hultsfred

Barn- och fritidsprogrammet 13 (10)

El- och energiprogrammet 7 (11)

Ekonomiprogrammet 30 (30)

Fordon- och transportprogrammet (inriktning transport: utbildar yrkeschaufförer) 36 (36)

Industritekniska programmet 17 (10)

Naturvetenskapsprogrammet 14 (18)

Samhällsvetenskapsprogrammet 12 (13)

Vård- och omsorgsprogrammet 8 (3)

Anpassad gymnasieskola 7 (7)

Tre elever har valt introduktionsprogrammet som sitt förstaval. Programmet är till för elever som behöver komplettera sitt slutbetyg.

Siffrorna visar endast antal förstahandssökande till Hultsfreds gymnasium från elever i Gymnasieregion Norra Kalmar län. De som inte valt Hultsfred som förstahandsval eller från områden utanför gymnasieregionen är ännu inte sammanställda. Preliminär antagning går ut 5 april och slutgiltig antagning sker i sommar när slutbetygen är satta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!