Nybakad konditor tar över

Lönnebergabo Mimmi Hamnert, 24 år, blir på torsdag färdig konditor och bagare. Fyra dagar senare hoppar hon på posten som föreståndare inne på nuvarande Café Gränden i Hultsfred.

I veckan blir Mimmi Hamnert färdig konditor och bagare. Redan på måndag i nästa vecka intar hon sin position som föreståndare på nuvarande Café Gränden. Foto: Elin E Elmström

I veckan blir Mimmi Hamnert färdig konditor och bagare. Redan på måndag i nästa vecka intar hon sin position som föreståndare på nuvarande Café Gränden. Foto: Elin E Elmström

Foto:

Hultsfred2018-04-24 00:00

Mimmi Hamnert sa upp heltidsjobbet inom bilbranschen för att studera till på konditor- och bagare i Nässjö. Efter ett och ett halvt års studier är hon nu nästan klar. Teorin är avklarad och kvar är bara de praktiska proven på onsdag och torsdag.

- Jag är ganska lugn inför proven, är mer praktiskt än teoretiskt lagd. Lite orolig är jag över att det ska bli wienerbröd, det är mycket kavlande, allting måste vara i rätt proportioner och det är noga temperaturen.

Började med tårtor

Specialliténär tårtor. Efter gymnasiet jobbade Mimmi inom vården men eftersom hon inte kände att det var hennes grej började hon vid sidan av att baka, för nöjets skull. Bakverken la hon upp på sociala medier och snart började privatpersoner att beställa tårtor till barnkalas och fester.

- Jag hittade det som hobby för cirka sex år sedan. Det var egentligen tidsfördriv för att skapa men jag tyckte det var kul och märkte att jag var bra på det. Jag gjorde en tårta med formen av en nallebjörn för att lära mig att marsipantäcka. När jag lagt upp den började beställningarna trilla in. Det blev tillslut så många som hörde av sig att jag var tvungen att börja neka beställningar. Jag var nervös där i början och undrade vad de skulle tycka om dem. Men än så långe har alla varit nöjda.

Farmor och mamma

Passionen för bakning tror Mimmi själv ligger i generna. Under uppväxten var både farmor och mamma inspirationskällor.

- Min farmor Maggie har alltid bakat mycket. Jag önskar att jag bakat ännu mer med henne, nu blir det inte så ofta eftersom vi bor en bit ifrån varandra. Hon bor fortfarande i Högsby där jag växte upp. Men när vi var små vi bakade tillsammans vid jul. Hon har berättat att om hon varit i min ålder nu så hade hon valt att gå samma bana som jag.

Egen vision

Redan innan studierna började närma sig sitt slut började Mimmi se sig om efter möjligheter.

- Jag ville ha något eget men det finns inte så många lokaler som är lämpliga. Jag pratade med ägaren till Café Gränden och vi kom överens om att samarbeta, det är en bra lokal och bra utrustning.

Den 11 maj stänger Café Gränden för att två veckor senare komma tillbaka med namnet Maggies konditori och bageri. Då med Mimmi som föreståndare.

- Namnet är både efter farmor och mig, jag har det i mellannamn, så det blir lite personligt. Det kommer vara mer bröd, frukostfrallor, limpor och ett större utbud av kakor och bakelser. Så ska vi försöka att ha glutenfritt och mjölkfritt så att det finns något för alla. Jag hoppas att det kommer att uppskattas och att människor kommer att välja att fika här istället för att åka in till Vimmerby.

Mimmi Hamnert

Specialitet: Tårtor är alltid kul, att kombinera nya smaker och hålla på med utseendet. Det är det jag är bäst på och hållit på längst med.

Inspirationskällor: Roy Faresoch Mattias "Tösse" Ljungberg är kända förebilder. Men jag inspireras också av till exempel Jennie Lindberg från Västervik som vann Tårtslaget, hon är jätteduktig.

Bakminnen: Jag kommer ihåg en gång då jag bakade sockerkaka med mamma och öppnade ugnen för tidigt. Kakan föll ihop helt. Så det har man lärt sig att inte göra. En annan gång gjorde vi knäck i mikron. Vi hade lagt den i plastbunke så botten smälte och vi fick knäck över hela golvet. Det är ett lite roligt minne för knäcken stelnade satt fast på golvet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om