- Det har alltid kallats för "torpet", säger Anna och jag ville veta lite mer om det.
Att hitta lämningarna efter torpet var den enklaste biten. Trots att det bara finns några stenar och resterna efter brunnen kvar i en kohage en bit från byn så kunde torpet, Graneberg som det kallades, lokaliseras och det ska förstås märkas ut så fort det låter sig göras.
Mer arbete har det varit att få veta vilka soldaterna var som bodde på torpet, som byggdes 1684 och som användes fram till 1904.
Anna startade sitt forskningsprojekt i början på juni och sedan dess har det kommit att bli lite av en familjeangelägenhet, alla är intresserade och följer utvecklingen med spänd förväntan.
Hultsfreds hembygdsförening har sedan länge en knektforskningsverksamhet i gång och det blev den naturliga början för Anna.
Med hjälp från bland annat soldatregistret vid regementsmuseet i Eksjö och kartor från lantmäteriet i Gävle och förstås med hembygdsforskaren Birger Magnusson från Virserum har Anna kunna ställa upp en bild av de soldater som bott på torpet genom tiderna. Sammanlagt ska det ha varit kring 20 indelta soldater, elva av dem är med på listan så det återstår fortfarande några att identifiera.
Det finns också i registren en del anteckningar om soldaterna. Både på gott och ont. Som till exempel Petter Grön som var soldat i torpet under tiden 1797 - 1822. Han fick en muskötkula i låret vid strider i Norge och han belönades också med tapperhet i fält.
En annan soldat längre fram i tiden fick sparken som fanflyktig på grund av rymning.
Det finns som sagt en hel massa spännade läsning i de gamla soldatregistren.
Livkompani nr 35
Soldattorpet Graneberg hette egentligen Kalmar regemente Livkompani nr 35 och det var ett litet ställe på 10 tunnland. Skylten som satt på väggen och upplyste alla som kom förbi om att detta var ett soldattorp och ingen vanlig backstuga finns i gott förvar. Den har Virserums hembygdsförening i sina samlingar.
Roten som skulle hålla soldat och torp bestod av byarna Grunkabo, Kulla, delar av Blackelid och Hvenaskögle.
Soldattorpet användes som sagt fram till 1904, då det såldes och flyttades till Dansö som ligger precis utanför Virserum. Det revs senare i mitten på 1970-talet.
Så långt har Anna kommit i sin soldatforskning. Men hon hoppas på att hitta de 11 saknade soldaterna också. Kanske finns de med i nästa lunta med papper som kommer. Hon går och väntar på nya uppgifter som är på väg.
Nyfikenhet startade forskningsprojekt
Den regniga sommaren fick 16-åriga Anna Johansson i Grunkabo utanför Virserum att börja leta efter något att göra inomhus. Det blev soldatforskning.Pappa Inge har både länge och väl pratat om att det fanns ett soldattorp i Grunkabo för länge sedan och Anna blev nyfiken och började jaga.
Det syns inte mycket av det gamla soldattorpet. Men grundstenarna finns kvar visar Anna Johansson som i sommar lagt mycket tid på att forska om knektarna på Graneberg.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!