Nyheter i maskinparken: "Blir pannkaka av allihop"

En maskin som skriver ut pannkakor. Och en stororder på utskrivna plastdetaljer. Dessutom planerar man för ytterligare nya utbildningar.

Jocke Svensson provsmakar, och den utskrivna pannkakan får med beröm godkänt. "Allt går att skriva ut i 3D, säger han. Det är bara en fråga om rätt material"

Jocke Svensson provsmakar, och den utskrivna pannkakan får med beröm godkänt. "Allt går att skriva ut i 3D, säger han. Det är bara en fråga om rätt material"

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-04-03 16:00

Maskinparken har kompletterat med två väldigt speciella maskiner. En som kan skriva ut pannkakor i valfri form, och ytterligare en som kan göra chokladskulpturer. Nej det är inget aprilskämt, de här båda maskinerna är mer till för att bevisa att 3D-printing kan göras i de mest skiftande material. 

Men – det gäller att börja med lunchen i tid, pannkaksmaskinen är inte jättesnabb. Men den är noga. Föreståndaren Jocke Svensson trycker på startknappen och sakta börjar Additivt teknikcentrums logga växa fram på värmeplåten.

– Hemligheten är, säger Jocke Svensson, att få rätt konsistens på smeten. Den får inte vara för tjock för då flyter den inte, och inte så tunn att den rinner ut. Då blir det pannkaka av alltihop.

undefined
Pannkaksmaskinen skriver för fullt och Additivt Teknikcenters logga växer fram på plåten. Men det gäller att börja i god tid med lunchen.

Det är mycket på gång hos Additivt Teknikcentrum just nu. Förhoppningen är stora om att kunna dra igång ett antal nya utbildningar i höst. Bland annat en utbildning för 3D-tekniker på distans.

– Vi har kört mycket distansutbildning nu under pandemin, säger Jocke Svensson, så vi är ganska duktiga på det.

Som det är nu, pågår nästan all utbildning på distans, eleverna sitter hemma och pluggar. Det är bara läraren som i ensamt majestät finns i klassrummet.

Industrin i området frågar också efter industrilärlingar och det planerar teknikcenter för att kunna starta en 20 veckor lång utbildning i höst.

– Vi har också ansökt om att få göra en tvåårig CNC-utbildning på YH-nivå i höst, säger Jocke Svensson.

I rummet intill, vid Metallprintern, pågår ett forskningsprojekt, där man jobbar med att karaktärisera och sätta parametrar för olika metallpulver. Det görs på uppdrag av Höganäs, som är bland de världsledande när det gäller metallpulver till 3D-skrivare.

undefined
Färgglada kors som ska användas för att bygga en sfärisk form, avsedd för akustikmätning. Additivt Teknikcenter har skrivit ut 100 stycken.

Dessutom pågår arbetet för fullt med att effektuera en stororder på 3D-skrivna plastdetaljer.

– Vi ska göra 100 kors som ska ingå i en sfärisk konstruktion för att mäta akustik, förklarar Jocke Svensson och visar de färgglada korsen. Men eftersom de ska hålla ihop en sfärisk form, har det behövs mycket mätande för att få till rätt vinklar.

Konstruktionen påminner en del om sätta ihop ett partytält med plastvinklar och metallrör, om än mycket mer avancerat. 

Vid det här laget är pannkaksskrivaren färdig med sitt arbete. Additivt teknikcentrums logga är färdig för provsmakning.

Jocke Svensson provar ett M, och det får klart godkänt.

– Det smakar, säger han. Med lite sylt och grädde blir det perfekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!