Rowaida Nijim Àr utbildad kock och pÄ inga sÀtt ny egenföretagare. Tidigare har hon haft en matvagn med vilken hon Äkt pÄ festivaler och marknader runt om i Sverige.
Sedan familjen flyttat frÄn Karlskrona till MÄlilla för tre Är sedan har hon Àven haft matvagnen stÄende utanför Valhall. DÀremot Àr det helt nytt för henne att ha en fast lokal för sitt företag.
â IdĂ©n fick jag av min dotter Raeda, och Ă€ven andra mĂ€nniskor som jag hörde saknat en plats dĂ€r man kan trĂ€ffas och umgĂ„s, spela biljard, lyssna pĂ„ musik och Ă€ta nĂ„got, sĂ€ger Rowaida Nijim, som bakar och lagar all mat sjĂ€lv.
Vad har varit den största utmaningen med satsningen?
â Tanken var att jag skulle vara igĂ„ng till jul, men det tog lĂ€ngre tid Ă€n berĂ€knat att fĂ„ klart med bygglov och andra tillstĂ„nd. SĂ„ det blev rĂ€tt tuff start med utgifter som löpt pĂ„, utan att jag haft nĂ„gra inkomster, sĂ€ger hon.
â Men vi ser inte det som en nackdel, utan vi har anvĂ€nt tiden till att tĂ€nka och göra det bĂ€ttre, bland annat utvecklades cafĂ©t till att bli Ă€ven en restaurang, inflikar Raeda som i likhet med sin syster Laila och pappa Adam Njem hjĂ€lper till pĂ„ La Vida cafĂ© sĂ„ ofta de kan.
Nu har det hunnit gÄ snart en mÄnad sedan verksamheten öppnade pÄ gÄgatan. Rowaida sÀger sig vara mer Àn nöjd med responsen, och Ànnu bÀttre hoppas hon det ska bli nu nÀr gymnasiet startat igen.
â Coronapandemin har liksom skiljt mĂ€nniskor Ă„t, nu hoppas vi lokalen ska föra dem samman igen, sĂ€ger Raeda.