Han välkomnar initiativet att uppmärksamma Brandman på jobbet-dagen.
– Förhoppningsvis kan det skapa ett intresse kring yrket. Nyrekryteringen är ett bekymmer, bara i Målilla-Mörlunda skulle vi behöva ha in tre nya deltidsbrandmän. Minst. För jobbar de inte på orten behövs sex nya.
Räddningstjänsten i Hultsfred har fått in några nya på senare tid, men inte i den omfattning som det behövs.
– Det går runt tack vare välviljan att ta extrapass och att de som jobbar på hemorten tar mycket dagtid – och då måste deras huvudarbetsgivare vara ännu mer lojal.
Hur skulle du säga att relationen är med brandmännens huvudarbetsgivare?
– Mycket goda. Många har det lokalpatriotiska i sig, man vill orten ska ha en brandkår och försöker lösa samarbetet med kommunen. För finns inte räddningstjänsten är det heller ingen som kommer om företaget brinner.
– Sedan finns det företag som sagt nej, all respekt för det, men det är klart att det är frustrerande när man har en potentiell som vill bli brandman. Men det har inte varit ett stort problem.
Däremot är det ett växande problem att få jobbar på hemorten. Det har man försökt lösa så långt det är möjligt, särskilt i Mörlunda-Målilla, med flexibla jourscheman för att underlätta en anställning.
– Somliga har jour kväll och helg, andra dagtid och vissa traditionellt jourschema. Att ha jour på orten man jobbar är en annan lösning vi anammat, så går man på jouren i egna kåren när man kommer hem.