Nystart för Hesjöracet

I söndags ruskade Hesjöracet sig vaken efter en tvåårig dvala. En blygsam skara tävlande letade sig till starten men förhoppningen är att triathlontävlingen nu ska vara tillbaka som ett årligt inslag i kalendern.

Ett 10-tal personer deltog under nystarten för Hesjöracet. Foto: Elin E Elmström

Ett 10-tal personer deltog under nystarten för Hesjöracet. Foto: Elin E Elmström

Foto:

Hultsfred2017-08-08 18:00

I helgen anordnades Hesjöracet i ny regi. Räddningstjänsten i Målilla och Målilla Orienteringsklubb slog sina säckar samman för att försöka återuppliva tävlingen som de senaste två åren legat på is.

– Det är ett minitriathlon som brandkåren i Målilla startade för några år sedan. Sedan var det en av våra medlemmar som också är brandman som sa "kan vi inte ta upp det igen". Så det är nystart, berättar Johan Billing, styrelsemedlem i orienteringsklubben.

Den person som tog initiativet för att få igång tävlingen igen var Linus Karlsson.

– Jag tyckte att vi skulle ta upp det igen för att det är en rolig grej för Målilla.

Han var med under tiden som räddningstjänsten själv anordnade tävlingen och menar att anledningen till att det blev en paus var att evenemanget växte dem ur händerna.

– Det blev för stort. Vi var bara 12-13 gubbar och som mest tror jag att det var 50 stycken mixlag. Jag hoppas att vi kan få det till att växa igen.

Totalt var det i år ett 10-tal föranmälningar till tävlingen på 700 meter simning, 21,2 kilometer cykling och sju kilometer avslutande löpning.

– Vi har tänkt att det här ska vara början på något återkommande och ser framemot fler deltagare nästa år. Ambitionen är att alla ska kunna vara med. De som vill tävla professionellt gör det och de som tävla i mixlag och ta en sträcka var gör det. Det spelar ingen roll om man till exempel kör med damcykel eller tävlingscykel, berättar Johan.

– Man ska tänka att man gör det för att det är roligt. Jag provade själv att delta ett år när brandmännen arrangerade och då tror jag att jag kom sist.

På plats för att heja på deltagare Tobias Ydén från Stockholm var Jenny Robertsson tillsammans med dottern Linnea Ydén.

– Jättekul att det är något sådant här, lite tråkigt att det inte är fler som deltar, berättar Jenny som själv är uppvuxen i Målilla.

Själv kan hon tänka sig att delta till kommande tävlingar.

– Det är första gången som Tobias är med, själv kan jag tänka mig att var med i mixlag, cykling är inte riktigt min grej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om