Kommunens största äldreboende invigdes: "Jätteskönt"

Efter några tuffa år för både personalen och brukarna var det äntligen dags för invigning av det utbyggda och renoverade äldreboendet på Aspedalsgatan i Hultsfred. "Det här är en dag som vi har sett fram emot i två års tid", säger Leena Bergström.

Lars Rosander (C) och Per-Inge Pettersson (C) var två av talarna när äldreboendet på Aspedalsgatan invigdes.

Lars Rosander (C) och Per-Inge Pettersson (C) var två av talarna när äldreboendet på Aspedalsgatan invigdes.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-06-11 17:19

Hon är en av två enhetschefer på Aspedalsgatan 24. Den andra är Susan Andersen. När det särskilda boendet, som tidigare hette Lindgården, invigdes på tisdagseftermiddagen var de lättade över att kunna sätta punkt för byggprojektet.

– Det är jätteskönt och vi är jättestolta, men det har varit tufft. Vi har delat på personalgruppen, brukare har flyttat och personalen har tömt överallt. De har gjort en otrolig insats. Vi hade aldrig klarat det här utan en sådan fantastisk personal, säger Leena Bergström.

undefined
"Det är jätteskönt och vi är jättestolta, men det har varit tufft", säger enhetschefen Leena Bergström om att byggprojektet äntligen har gått i mål.

Boendet har byggts ut från 36 till 57 lägenheter, vilket innebär att Aspedalsgatan numera är Hultsfreds kommuns största äldreboende. Projektet, där även renovering av de gamla lägenheterna ingått, har kostat totalt 108 miljoner kronor.

Satsningen har genomförts av den kooperativa hyresrättsföreningen Hultsfred Trygga Hem med Riksbyggen som utförare och Dynacon som byggentreprenör.

– Själva investeringen ligger inte i kommunens budget, men däremot har kommunen gett borgen till Hultsfred Trygga Hem, säger kommunalrådet Lars Rosander (C) som uppger att projektet inte blev dyrare än beräknat.

Bygget påbörjades i början av 2022 och avslutades knappt två och ett halvt år senare. Som mest har det varit ett 50-tal arbetare på byggarbetsplatsen.

undefined
Per-Inge Pettersson (C) utbringade ett fyrfaldigt leve för det nya boendet på Aspedalsgatan.

Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) är nöjd med att allting har gått enligt planerna. Behovet av äldreboenden ökar i takt med att befolkningen blir allt äldre.

– Jag träffar kommuner som är nervösa nu. Det blir inte billigare att bygga, säger Per-Inge Pettersson som menar att Hultsfred ligger bra till när det gäller satsningar på just äldreboenden.

Sedan 2011 har det gjorts stora investeringar i äldreboenden i Virserum, Målilla och Hultsfred.

– Nästa steg är Mörlunda där vi har ett äldreboende med 18 platser. Förslaget är att vi rekommenderar styrelsen för Hultsfred Trygga Hem att bygga om boendedelen, säger Lars Rosander som berättar att det handlar om en totalrenovering.

undefined
Äldreboendet på Aspedalsgatan har numera 57 lägenheter. Varje lägenhet är 35 kvadratmeter stor.

Projektet i Mörlunda tas upp till beslut i kommunfullmäktige på måndag. Investeringskostnaden beräknas till 63 miljoner kronor, plus 13,5 miljoner för de administrativa delarna med mötesrum och chefsrum samt kök och matsal. Totalt 76,5 miljoner med andra ord.

– Det är tänkt att börja i höst. De som bor i Mörlunda kommer att få flytta till Aspedalsgatan i Hultsfred i september månad.

Enligt Statistiska Centralbyråns senaste prognoser, som släpptes samma dag som Aspedalsgatan 24 invigdes, kommer närmare 26 procent av befolkningen i Hultsfreds kommun att vara 70 år eller äldre år 2040.

Kommer de här utbyggnaderna att räcka 2040, eller behöver ni bygga ut ännu mer?

– Det ska räcka enligt prognoserna, säger Lars Rosander som menar att det inte har skett några större förändringar av siffrorna.

– Med den här dimensioneringen ska det täcka det behov som finns.

Vid sidan av Hultsfred Trygga Hems planerade satsning projekterar Statens bostadsomvandling en ombyggnation av ett hyreshus på Furuängsvägen i Mörlunda till ett modernt seniorboende.

– Det gör att vi i nuläget inte går in och beslutar om några ytterligare trygghetslägenheter i anslutning till äldreboendet på Doktorsvägen i Mörlunda. Vi tror att det skulle bli ett alldeles för stort utbud, säger Rosander.

undefined
I samband med invigningen fanns det möjlighet att ta en titt på de nya lägenheterna.
undefined
Äldreboendet har både renoverats och byggts ut.
Andelen äldre ökar

Andelen äldre väntas öka i Kalmar län, samtidigt som andelen yngre och andelen i åldrarna 25–69 år beräknas minska. Det visar Statistiska Centralbyråns senaste befolkningsframskrivningar.

Invånarantalet i Hultsfreds kommun, som uppgick till cirka 13 900 personer år 2023, väntas minska med 1 500 personer till 12 400 personer år 2040. 

Enligt SCB:s beräkningar kommer åldersfördelningen att se ut på följande sätt i kommunen år 2040 (2023 års siffror inom parentes):

0–24 år: 24,3 procent (25,9) 

25–69 år: 50 procent (53,2)

70+: 25,7 procent (20,9)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!