Stort steg för alla parter – köper solel från Hultsfred

Klädjätten H&M och Neoen och Alight har tecknat ett avtal som gör att solkraftparken på Hultsfreds flygplats får en trygg start. Samtidigt som H&M tar ett stort kliv mot att bli fossilfritt.

Hultsfred Airport AB hyr ut 130 hektar till den gigantiska solcellsparken. Och med det nya avtalet i hamn, är det dags att göra verkstad av planerna.

Hultsfred Airport AB hyr ut 130 hektar till den gigantiska solcellsparken. Och med det nya avtalet i hamn, är det dags att göra verkstad av planerna.

Foto: Jimmy Karlsson

Hultsfred2022-12-13 12:04

De tre företagen har träffat ett avtal, på fackspråk kallat PPA-avtal. (Power purchase agreement). "Det är Sveriges hittills största PPA-avtal för solel", skriver de tre företagen i ett gemensamt pressmeddelande.

Det här avtalet öppnar nu vägen för bygget av solkraftparken på flygplatsen i Hultsfred. Enligt planen ska bygget komma igång under andra halvåret.

– Den ska vara driftsatt och klar till 2025, säger Johanna Snickars, informationschef på Alight i Stockholm. 

Hon berättar att den här planerade solcellsparken kommer att tillföra 100 megawatttimmar i elområdet och det är bra mycket större än den största parken som finns i drift i dag. 90 megawatttimmar. Det är ström som skulle räcka till 16 000 bostäder. 

– Den parken finns i Skurup i Skåne och är på 18 megawatt, säger hon.

Solcellsparken på Hultsfreds flygplats blir inte bara större i megawatt räknat, den blir också gigantiskt mycket större till ytan. 

– Den kommer att bli på 130 hektar, säger Johanna Snickars. Det motsvarar 185 fotbollsplaner. Med avtalet i hamn är det bara att trycka på startknappen för projektet.

– Vi har alla tillstånd som behövs klara, säger Johanna Snickars, tillstånd från länsstyrelsen, bygglov från kommunen och vi har gjort naturvärdesinventering och så vidare. Och när vi nu har en kund som köper hela produktionen kan vi köra igång.

De båda företagen Alight och Neoen kommer att utveckla och bygga den här solcellsparken gemensamt, och genom det nya avtalet kommer H&M att köpa upp hela produktionen.

Genom det här avtalet säkrar H&M-gruppen en stor del av sitt energibehov. Samtidigt som man tar ett stort kliv mot målet att bli helt fossilfria till år 2040 och ha 100 procent förnybar el i den egna verksamheten till 2030. 

H&M-gruppen pekar också i pressmeddelandet på vikten av långsiktiga avtal. "Det gör de här projekten lönsamma och de kan för oss med säker tillgång till lokalt producerad energi i Södra Sverige där behovet är som störst. 

– När ett stort företag som H&M bestämmer sig för att satsa stort på förnyelsebar energi påverkar det samhället i stort, samtidigt som det stärker vår energisäkerhet, säger Harald Överholm, vd för Alight.

Den planerade solcellsparken kommer att byggas upp med solpaneler med lågt koldioxidavtryck, utmed start- och landningsbanan på flygplatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!