Nytt hål i gatan – tio meter från det gamla

Tidigt på onsdagsmorgonen stängdes två gator av i Hultsfred för ett akut vattenledningsjobb. En ventil hade börjat läcka, och dricksvatten strömmade ut.

Ventilen läckte ganska rejält när den väl grävts fram. Och det behövdes en del  "övertalning" för att få de rostiga muttrarna att släppa.

Ventilen läckte ganska rejält när den väl grävts fram. Och det behövdes en del "övertalning" för att få de rostiga muttrarna att släppa.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-07-19 18:00

Den här läckande ventilen är placerad i korsningen mitt för Pingstkyrkan, och därför fick både Västerviksvägen och Södra Kyrkogårdsgatan stängas av, eftersom arbetet behövde hela vägens bredd.

– Det är en ventil som läcker, säger Martin Ankarman, som jobbade med lagningen. Han misstänker att det var i samband med det tidigare arbetet på samma ledning, som den gått sönder.

– Förmodligen hände det något när vi stängde den då, säger han. Då kan den gamla tätningen ha gått sönder. Jag vet inte exakt hur gammal ledningen är, men den har legat i jorden väldigt länge.

Och det syntes på den, det var tjocka lager med rost att ta bort, innan reparationen ens kunde börja.

Det rann och plaskade ganska rejält, när grävmaskinen grävt upp ledningen så att man hittade den igenrostade ventilen. Så pass att man på platsen övervägde att stänga av vattnet för husen i närheten under arbetets gång. Men till slut lyckades man byta ut de trasiga delarna i ventilen. Men det gick åt en hel del rostknackande för att få loss muttrarna.

Den här ventilen finns som sagt mitt i korsningen, bara tio meter från den förra lagningen som gjordes för bara några veckor sedan. Under eftermiddagens lopp kunde dock gropen läggas igen och de båda avstängda gatorna öppnas igen.

Avstängningen skapade dock inga större problem i trafiken, eftersom gatorna inte är speciellt trafikerade, och vattnet kunde vara påkopplat under lagningen.

Gatorna fick stängas av eftersom arbetet krävde hela vägens bredd.
Gatorna fick stängas av eftersom arbetet krävde hela vägens bredd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!