Nytt kösystem ska ge föräldrar bättre service

I januari kommer pappershanteringen på barn- och utbildningsförvaltningen att minska, då ska nämligen föräldrar sköta ansökningar till förskola och fritidshem själva.

Från och med januari ska vårdnadshavare själva sköta administrationen kring ansökningar om förskole- och fritidshemsplatser via ett digitalt system.

Från och med januari ska vårdnadshavare själva sköta administrationen kring ansökningar om förskole- och fritidshemsplatser via ett digitalt system.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-12-22 14:00

– Man ska då logga in digitalt och göra sin ansökan online. Det sker på samma sätt som förut, men utan pappershanteringen, säger barn- och utbildningschef Martin Snickars. 

Sedan en tid tillbaka har administratörerna på barn- och utbildningsförvaltningen använt sig av det digitala kösystemet genom att manuellt lägga in pappersansökningarna i systemet. I januari kommer den mellanhanden att slopas, och vårdnadshavare kommer själva att sköta ansökningarna digitalt. 

– Förhoppningen är tvådelad. Dels ska föräldrarna få bättre service, genom att kunna få snabbare återkoppling och få svar i systemet. Dels kommer det underlätta för administratörerna att få bort pappershanteringen, säger Snickars. 

Med det nya systemet ska vårdnadshavare som tackar nej till en plats göra en helt ny ansökan för att återigen bli placerad i kön. 

– Om vårdnadshavare får ett erbjudande och tackar nej har denne då avsagt sig sin plats. De flesta tackar ja, men det finns ju de som tackar nej. Då hamnar man sist i kön, och när det gäller pappersblanketterna hände det automatiskt via administratörerna, säger han.

Information till vårdnadshavare kommer att gå ut i samband med att systemet implementeras. 

– Vi kommer skicka ut information och det kommer finnas riktlinjer på kommunens hemsida om hur ansökningen går till. Det kommer vara tydligt att om man tackar nej så behöver man göra en ny ansökan, säger Martin Snickars.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!