Nytt plan ger klubben nytändning

Den nya kärran ska bli ett, ursäkta klyschan, lyft för flygklubben. Patrik Axelsson i klubben hoppas att det ska bli en nytändning för privatflyget i Hultsfred. Och vad kan väl vara bättre än att ägna en klämfredag åt att flyga in sig på en ny flygmaskin.

Patrik Axelsson hoppas att det ska bli en nytändning för privatflyget i Hultsfred.

Patrik Axelsson hoppas att det ska bli en nytändning för privatflyget i Hultsfred.

Foto:

Hultsfred2017-06-02 15:00

Ja inte sprillans ny förstås. Men jämfört klubbens gamla trotjänare är det en helt annan värld.
– Vår gamla Piper från 1976 är såld, berättar Patrik Axelsson. I stället har vi köpt den här som är betydligt mycket modernare.

Beslutet om den här miljonsatsningen blev dessutom lättare, eftersom det började dra ihop sig till motorbyte i den gamla Pipern. Ett måste för att få den godkänd för bland annat brandflyg och skolning.
Klubbens nyförvärv är en fyrsitsig Diamond Star från 2000, som köpts in från Danmark.
– Den har tidigare ägts av en privatperson, säger Patrik Axelsson, men när han blev yrkesflygare på Island behövde han den inte längre. Så då blev den till salu.

Fortfarande är maskinen danskregistrerad, men det ska det bli ändring på inom kort. Pappersarbetet är i full gång och allt måste vara klart innan maskinen kan sättas in i brandflyget.
– Det är redan i full gång, säger Patrik Axelsson, men just nu har vi fått leja bort vårt jobb till Västervik, tills den nya maskinen är godkänd och klar.

Under tiden ska piloterna också flyga in sig på den nya kärran, det är ganska stor skillnad jämfört med den gamla. Till sin hjälp har man flygläraren Christer Siverud från Kalmar, som kan flygmaskinen både utan och innan. Kalmarklubben har en lika dan.

Med den nya maskinen hoppas Patrik Axelsson att det ska bli ny fart i flygklubben. Speciellt som man nu genom ett samarbete med Kalmar kan börja pilotutbildningen igen. Nya regler har också införts, som gör att det blir billigare att ta ett flygcertifikat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om