Nytt program ska bevara – och utveckla

Nu börjar det omfattande arbetet att skapa ett nytt kulturmiljöprogram. Kultursekreterare Ingela Heldebro ligger i startgroparna, redo att ta sig an ett jätteprojekt.

Kultursekreterare Ingela Heldebro ligger i startgroparna för att ta tag i nästa projekt, att skapa ett nytt kulturmiljöprogram, som öppnar för att både bevara och utveckla.

Kultursekreterare Ingela Heldebro ligger i startgroparna för att ta tag i nästa projekt, att skapa ett nytt kulturmiljöprogram, som öppnar för att både bevara och utveckla.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-08-13 07:00

I samarbete med Kalmar Läns museum och experterna där, ska hon ta fram ett helt nytt kulturmiljöprogram, som är tänkt att bli ett levande dokument, som kan komma väl till pass vid framtida samhällsplanering.

– Programmet syftar dels till att bevara kulturmiljöer, säger hon, men också att öppna möjligheter för att utveckla dem.

– Bolagsområdet i Virserum är ett typexempel, framhåller hon. Det är en gammal industrimiljö som kommer att bli en levande turistmiljö.

undefined
Bolagsområdet i Virserum är ett typexempel, framhåller Ingela Heldebro, på hur ett gammalt industriområde förvandlats. Helt i enlighet med vad den nya kulturmiljöplanen syftar till.

Jämfört med det tidigare Kulturminnesvårdsprojektet blir det också aktuellt att få med lite modernare företeelser. Som till exempel industrihistoriska miljöer från 1900-talet.

– Så det behöver inte vara så urgammalt för att komma med i programmet, säger hon.

Men mycket av den äldre historian i kommunen finns bevarat i det gamla programmet, och genom att återbruka det, finns det en stabil grund att bygga på.

Redan nu på måndag är det dags för den första etappen i området. Ingela Heldebro har bjudit in föreningslivet, samhällsföreningar och hembygdsföreningar till en träff, för att presentera projektet och fånga upp de inspel som de inbjudna kan göra. Det är ju de som sitter på expertisen när det gäller hemorterna.

Redan för ett par år sedan anslog Hultsfreds kommun pengar till det här projektet, men av olika skäl har arbetet dröjt till nu med att komma igång. Nu är det i alla fall dags. Något slutdatum för jobbet är dock inte satt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!