Nytt projekt väcker nyfikenhet: "Det är jättehäftigt"

Många är nyfikna på projektet i Hultsfred där företagsavfall ska återvinnas med hjälp av 3D-printing.
– Jag tycker att det är jättehäftigt, säger regionrådet Carl Dahlin (M).

Nyligen fick kommun- och regionpolitiker från Moderaterna veta mer om ATC:s verksamhet och 3D-printingprojektet. "Vi kommer att sprida tekniken till ett hundratal företag", säger Joakim Svensson, vd för ATC.

Nyligen fick kommun- och regionpolitiker från Moderaterna veta mer om ATC:s verksamhet och 3D-printingprojektet. "Vi kommer att sprida tekniken till ett hundratal företag", säger Joakim Svensson, vd för ATC.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2025-01-15 18:00

Additivt Teknikcenter, ATC, har fått 2,1 miljoner kronor i EU-stöd och 1,75 miljoner kronor från Region Kalmar län till projektet "Cirkulär additiv tillverkning". Ett projekt som väcker intresse.

– Vi har många olika grupper på besök, säger ATC:s vd Joakim Svensson och berättar att bland annat Tekniska Högskolan i Jönköping och Linnéuniversitetet varit i Hultsfred.

undefined
Joakim Svensson berättade att man redan i dag tillverkar 3D-printade detaljer åt en rad olika företag.

Nyligen fick även region- och kommunpolitiker från Moderaterna veta mer om projektet och ATC:s övriga verksamhet.

– Vi är ute och träffar en hel del olika företag, säger Carl Dahlin som berättar att partiets företagsbesök fokuserar på länets tillväxtmotorer och den gröna omställningen.

– Industrin är basen, framför allt i den här delen av länet. Tillväxten genererar pengar för hela länet, och inte minst för sjukvården.

Tycker du att den gröna omställningen går tillräckligt snabbt?

– Jag tror att det gäller att skynda långsamt, så att man får med alla perspektiv och inte missar någonting. Vi går i ganska så bra takt, men sedan kan allting bli bättre.

Carl Dahlin ser det som viktigt att dra nytta av kunskapen som finns hos aktörer som ATC för att komma framåt snabbare.

– De är minst ett par steg före det offentliga.

undefined
Med hjälp av 3D-skrivare kan alla möjliga sorters föremål tillverkas i ATC:s anläggning i Hultsfred.

Han tycker att det är roligt att regionen stöttar projektet i Hultsfred.

– Det ska bli jättespännande att se vad projektet landar i. Förhoppningsvis blir det någonting som många, många fler i länet kan ha nytta av.

En testanläggning ska nu byggas i ATC:s lokaler. Joakim Svensson berättar att de har påbörjat upphandlingen av utrustning och tillsatt både projektledare och styrgrupp.

– De kommer att börja jobba aktivt från 1 februari.

Projektet ska genomföras under en treårsperiod.

– År 1 kommer vi att fokusera på att bygga upp testanläggningen. År 2 kommer vi att provköra den och se möjligheterna att producera med restströmmar från företag. År 3 kommer vi att försöka sprida tekniken, intresset och kunskapen.

undefined
En stor robot ska användas i projektet för att kunna tillverka upp till sju meter stora föremål.

Små och medelstora företag kommer att kunna skicka avfall till ATC, där avfallet sedan mals ner och används för att 3D-printa upp till sju meter stora föremål.

– Vi kan lämna tillbaka ett bord, en stol, en anslagstavla eller vad som helst. Det kan bli en båt, en kanot, en husvägg, en brygga, ett staket... Det finns inga hinder, det är bara fantasin som sätter begränsningarna, säger Joakim Svensson.

Han berättar att elever som har gått ATC:s yrkeshögskoleutbildning till 3D-tekniker är eftertraktade på arbetsmarknaden. Flera har fått anställning på Amexci i Örebro som levererar 3D-printade detaljer i metall till flera storföretag.

– När vi var där för två år sedan var det nästan bara Hultsfredselever på plats. Det är ett gott betyg för våra YH-studerande. De har kompetensen man efterfrågar.

undefined
Joakim Svensson berättade för politikerna vad man sysslar med på Additivt Teknikcenter.

Apropå 3D-tekniker har Joakim Svensson sett att till och med Elon Musks företag annonserar efter sådana.

– 3D-tekniken växer inte så fort som vi har förutspått, men den växer sakta men säkert. Till exempel söker man 3D-tekniker till Space X-projektet som Elon Musk driver, säger han och tillägger att projektet handlar om bosättningen av Mars.

Förutom att bedriva utbildningar har ATC tillverkning åt olika företag, oftast i prototypstadiet.

– Det är kul att få vara med från början och hjälpa till med design, konstruktion, materialval och problemlösningar. Vi får många specialuppdrag. Det är stöldskyddsanordningar, operationshjälpmedel och även förserier till lastbilar och bilar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!