Obetald avgift – barn ska inte riskera avstängning

"En tvååring eller treåring kan knappast vara ansvarig för att inte föräldrarna betalar avgiften". Det säger Micke Lång (S), andre vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Barn ska inte behöva mista sin förskoleplats, även om föräldrarna inte betalar räkningen.

Barn ska inte behöva mista sin förskoleplats, även om föräldrarna inte betalar räkningen.

Foto: Malin Stenström

Hultsfred2023-08-29 05:00

Han, och de övriga i nämnden vill göra om regelverket. I dag kan barnen mista sin förskole- eller fritidshemsplats om inte avgifterna betalas. Nu ifrågasätts om det är riktigt lagligt, enligt FN:s barnkonvention. Den säger ju att barnens bästa ska beaktas i varje beslut.

Artikel två i konventionen säger att alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.

Nämnden föreslår nu att barnen inte ska bli avstängda från förskola eller fritidshem, även om avgifterna inte betalats. I stället tittar man på andra lösningar. För vårdnadshavarna kommer inte undan, utan då blir det inkasso. För avgifterna ska betalas på ett sätt eller annat.

Det nya regelverket, som nämnden hoppas kommunfullmäktige ska införa, öppnar också en möjlighet att göra en orosanmälan till socialförvaltningen, det finns misstanke om att det är riktigt ekonomiskt jobbigt för familjen.

– En förändring i reglerna skulle frigöra en del tid för rektorerna, säger Martin Snickars. Då kan de göra det de ska, istället för att jaga föräldrarna och kanske råka i konflikt med dem.

Förslaget lämnas nu vidare till kommunfullmäktige för beslut. Eftersom det berör en taxa, är det fullmäktige som har sista ordet. Och blir det klartecken här kommer förslaget att gälla från årsskiftet.

Nu är det för all del inget stort problem i Hultsfred. 

– Det är 16 barn det handlar om i nuläget, säger Micke Lång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!