Ofrivillig brasved

Våldsamma lågor slog upp när räddningstjänsten kom fram. Hettan från de brinnande timmertravarna var fruktansvärd. Räddningstjänsten i Virserum fick i går morse rycka ut till Kvillemåla, sedan man fått larm om att det börjat brinna i ett timmerupplag.

Hettan var enorm. Branden fick våldsam fart i det torra timret och brandmännen fick jobba hårt för att kunna släcka elden.

Hettan var enorm. Branden fick våldsam fart i det torra timret och brandmännen fick jobba hårt för att kunna släcka elden.

Foto:

Hultsfred2003-10-03 06:24

Det ligger tusentals kubikmeter med timmer på den här platsen, Virserums gamla soptipp. Trave på trave, meter efter meter på längden och tre, fyra, fem meter på höjden ligger upplagt i väntan på flisning. Ungefär mitt i upplaget hade det börjat brinna i tre av travarna.
Två av dem kunde släckas snabbt, men i den tredje hade elden fått mer fäste. Det brann så det dånade när brandmännen kom fram, och det var inte lätt att komma tillrätta med lågorna.
Efter några timmar fick man dock ner branden så pass, att man kunde sätta in en timmerkran i arbetet. Genom att lyfta bort stockarna kunde man släcka lager för lager i timmertraven.
Släckningsarbetet blev därför ganska omfattande. Det tog till en bra bit in på eftermiddagen innan man kunde släcka helt.
Arbetet förenklades just inte heller av att det fanns en viss rasrisk i den brinnande timmertraven. Några av de översta stockarna rasade ner i ett tidigt skede, men dessbättre inträffade inte fler ras.
Men branden kunde släckas innan den hunnit sprida sig allt för mycket i timmertravarna. Intill branden fanns också en stor hög med färdig flis som väntade på leverans. Flishögen kunde dock räddas undan lågorna.
Räddningstjänsten hade totalt 13 man i arbete med den här branden. Styrkan från Virserum fick stöttning av tankbilen från Hultsfred som kom med den stora vattenkanonen.
Vatten fanns att tillgå i Virserumsån som rinner förbi, bara 100-talet meter från brandplatsen.
Vad som orsakade branden är inte känt i nuläget. Det kan ju knappast röra sig om elfel eller liknande. Inte heller har det varit några maskiner igång på området den senaste tiden och så sent som i onsdags kväll var ägarna till anläggningen på plats för att titta till det hela och då märktes det inget ovanligt. Det fanns inte ens någon röklukt. Polisen har dock varit på plats och tittat på branden. Det återstår att se vad de kommer fram till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!