Ökad smittspridning kopplas till julfirandet

Under förra veckan diagnosticerades drygt 50 personer med covid-19 i Hultsfreds kommun. "Det verkar vara kopplat till jul- och nyårsfirandet", säger Staffan Sylvan, ställföreträdande smittskyddsläkare i Kalmar län.

Julfirandet tros ha ökat smittspridningen av covid-19, bland annat i Hultsfreds kommun.

Julfirandet tros ha ökat smittspridningen av covid-19, bland annat i Hultsfreds kommun.

Foto: Christine Olsson TT/ Arkivbild

Hultsfred2022-01-04 16:45

Även under tisdagen rapporterades relativt många, 19 stycken, bekräftade fall av sjukdomen i kommunen.

– Det har varit en aktiv smittspridning i Hultsfred under hela december månad. Vad jag kan se är det också en topp vecka 52. Då är det drygt 50 personer som har blivit diagnosticerade, säger Staffan Sylvan.

Flest smittade fanns i åldern 50–59 år, följt av ålderskategorierna 10–19 år och 20–29 år.

– Det verkar vara kopplat till jul- och nyårsfirandet, vilket vi också ser i andra kommuner. Man har firat jul tillsammans med nära och kära, och då har smittan kommit in i de här sällskapen och resulterat i smittspridning. Det ser inte ut vara någon direkt spridning inom vården i Hultsfreds kommun. 

Antalet diagnosticerade fall har ökat i de flesta av länets kommuner.

– Det kan också hänga samman med att vi fått in den nya omikronvarianten som har en ökad spridningsförmåga. Den ger lyckligtvis en lindrigare sjukdomsbild, men smittar i högre utsträckning.

Räknar ni med att smittspridningen kommer att öka ännu mer när folk kommer tillbaka till skolor och jobb?

– Ja, vi har en ganska stor population av icke-vaccinerade barn, så de kommer att vara mottagliga för infektionen. Vi får räkna med att vi får en ganska stor smittspridning i samband med att skolorna startar sin verksamhet. Barnen tar också med sig smittan hem och smittar föräldrar om de inte är skyddade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!