Ökad smittspridning på skolan: Vill dämpa negativ trend

Det har varit en ökad smittspridning på gymnasiet de senaste veckorna. I ett försök att dämpa den negativa trenden fortsätter man blanda när- och distansundervisning.

Efter påsklovet gäller att eleverna på gymnasiet ska få minst 20 procent och högst 80 procent undervisning på plats.

Efter påsklovet gäller att eleverna på gymnasiet ska få minst 20 procent och högst 80 procent undervisning på plats.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hultsfred2021-04-01 14:12

På smittskyddsläkarens rekommendation finns nu ett ordförandebeslut för gymnasiet.

– Tre veckor efter lovet ska våra elever få minst 20 procent undervisning på plats och högst 80 procent. Beslutet gör att det blir mer flexibelt för oss, vilka elevgrupper vi ska ta in. Vi har tänkt ha inne samtliga elever på Introduktionsprogrammen och totalt sett blir det nog mer tid på skolan för de yrkesförberedande programmen, som har praktiska moment som de ska genomföra, förklarar rektor Andreas Ekberg.

Hur har reaktionerna varit på nya beskedet?

– Från elevhåll har vi både de som tycker vi måste ha mer tid på skolan och de som tycker vi inte borde vara på skolan alls. Från lärarhåll ser många nu, när det börjar dra ihop sig på terminen, att det behövs mycket tid i skolan.

Räcker 20 procents studier inne på skolan, för att eleverna ska klara kraven?

– Ja, det tror vi ska räcka. Vi kan inte välja att sätta in för många elever på skolan för då klarar vi inte att hålla avstånd, så balansgången är viktig.

Hur ser smittspridningen ut på skolan nu?

– Senaste tre veckorna har vi haft ett tiotal som testats positivt, så vi har haft fler fall nu jämfört med innan. Somliga har dessutom varit symptomfria och blivit överraskade när de ändå visat sig ha covid-19. Vi har haft något enstaka lärarfall, men främst är det elever som smittats.

– Nu hoppas vi påsklovet ska dämpa istället för att stärker den negativa trenden, tillägger Andreas Ekberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!