Ökat intresse för provtagning: Chefer belyser problem

Provtagning för covid-19 har ökat igen, efter att ha legat på en lägre nivå en tid. "Vi har nyanställt personal och omfördelat resurser", säger Ann Arvidsson.

Ann Arvidsson, verksamhetschef vid hälsocentralen i Hultsfred, märker ett ökat intresse för att provta sig för covid-19. "Nu är nivån jämförbar med veckorna innan midsommar", säger hon.

Ann Arvidsson, verksamhetschef vid hälsocentralen i Hultsfred, märker ett ökat intresse för att provta sig för covid-19. "Nu är nivån jämförbar med veckorna innan midsommar", säger hon.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-09-15 16:00

Hon är verksamhetschef på hälsocentralen i Hultsfred och ser intresset för att covidtesta sig gå upp och ner.

– En tid var efterfrågan mindre, för att de sista veckorna öka igen och bli lika stort som innan midsommar, så nu provtas i snitt 5-15 personer per dag måndag-torsdag. Undantagsfall tar vi prover fredagar. Vi vill kunna ge svar inom två dagar och det kan vi inte över helgen.

Klarar ni ökningen?

– Ja, vi har avsatt resurser för att klara toppar och har utökat provtagningstiderna, eftersom vi prioriterar att hitta smittan och ringa in den så snart som möjligt. Vi har dessutom nyanställt en dörrvärd som kan hjälpa till och genom vårt samarbete med asyl- och flyktinghälsovården kan vi flytta resurser mellan enheterna. 

Det finns även en plan B, om intresset för provtagning ökar ytterligare.

– Vårt huvuduppdrag är att erbjuda provtagning för personer med symptom som jobbar inom kommun och region, så de kan återgå i arbete om de är negativa. Plus att vi är generösa med att erbjuda provtagning på våra särskilda boenden. Det sköter kommunsköterskorna i första hand, men proven går via oss.

Även Helen Mattsson, verksamhetschef i Mörlunda, märker en ökad efterfrågan på provtagning. Särskilt bland barn och ungdomar sedan sommarlovets slut. Folkhälsomyndigheten har ju dessutom gått ut med rekommendationen att barn från förskoleklass bör testas för covid-19 om de uppvisar symptom.

– För att minska risken för smitta har vi numera en särskild infektionsmottagning med egen ingång. Vi är liberala och tar många prover, vi vill ju gärna komma åt eventuella kluster. Men av många tagna prover är det bara ett fåtal som varit positiva.

undefined
Helen Mattsson, verksamhetschef vid hälsocentralen i Mörlunda, har märkt av ett ökat intresse för provtagning, särskilt bland barn och ungdomar efter sommarlovet. "Av många tagna prover är det bara ett fåtal som varit positiva", säger hon.

Cheferna vill dock belyser ett problem, som gör att provtagningstrycket kan öka ytterligare på hälsocentralerna.

– Eftersom vi i första hand uppmanar att logga in på 1177 och beställa ett självtest som hämtas på Apoteket rekommenderas alla från 13 år att skaffa ett mobilt bank-ID eller Freja eID Plus. Innan man blir sjuk.

 – Från det att man fyllt 13 år får inte vårdnadshavare logga in på nätet, utan det måste man göra själv och det kräver e-legitimation. Äldre och utländska medborgare är två andra grupper som ibland har visat sig sakna den möjligheten och som vi måste hjälpa vid specifika fall.

Är det på G att erbjuda antikropps-tester?

– Ja, vi planerar för det, men inväntar datum för start.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!