Oklar framtid: Därför har det dragit ut på tiden

Coop Oskarshamn förhandlar fortfarande om att överta tidigare Netto i Hultsfred och Vimmerby. "Vårt intresse avgörs av priset", säger ordförande Lars Elmborg.

Först i vår hoppas Coop Oskarshamn med omnejd ha förhandlat färdigt om butiken, som var Netto tidigare. "Hur intresserad föreningen är att ta över beror helt på priset och villkoren", säger ordförande Lars Elmborg.

Först i vår hoppas Coop Oskarshamn med omnejd ha förhandlat färdigt om butiken, som var Netto tidigare. "Hur intresserad föreningen är att ta över beror helt på priset och villkoren", säger ordförande Lars Elmborg.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-01-28 18:00

Konsumentföreningen Oskarshamn med omnejd är mitt uppe i förhandlingen med Coop Butiker och Stormarknader, som köpte upp bland annat fyra Nettobutiker i föreningens område sommaren 2019.

Förutom Hultsfred och Vimmerby omfattar förhandlingen butiker i Mönsterås och Oskarshamn.

– Butikerna har ju redan ställts om från Netto till Coop, men tanken är att vi ska ta över och driva dem, säger Lars Elmborg, som är delaktig i förhandlingarna i sin roll som föreningens ordförande.

Förhandlingen har dragit ut på tiden, varför?

– Vi hade kommit en bra bit, men så slutade chefen för Coop Butiker och Stormarknader och den nya valde att börja om från noll, istället för att fortsätta där vi var. Så det beror mer på dem än oss. Vi är en av de mindre föreningarna i Sverige, och förhandlingen omfattar bara fyra butiker, så vårt område är nog inte så högprioriterat som storstäderna skulle jag gissa.

Coronapandemin nämns också som en förklaring till att förhandlingen blivit mer segdragen.

undefined
Lars Elmborg, ordförande i Coop Oskarshamn med omnejd.

Hur stort är intresset för att ta över?

– Det beror helt på priset och villkoren. Vi är dessutom vana att äga våra fastigheter, men de tidigare Nettobutikerna ryms i hyrda lokaler. Det har också en viss betydelse för hur vi tänker, för det är vi inte så pigga på egentligen. Men det är ju inte helt uteslutet att vi kan komma att få köpa loss lokalerna framöver.

Påverkar det ert beslut, att Willys väljer att satsa ett stenkast ifrån Coopbutiken i Hultsfred?

– Klart vi väger in det också, i hur vi kommer att agera. Men Willys satsning kom inte som en överraskning för oss, det har vi vetat om länge.

När räknar du med att förhandlingen ska vara i mål?

– Jag hoppas vi ska bli klara under våren, säger Lars Elmborg.

Det är först då som föreningen kan ge besked om vad man vill göra med Coopbutikerna i Hultsfred och Vimmerby centrum och på vilket sätt de nya kommer att skilja sig från de gamla.

– Tidigare Nettobutiken i Vimmerby är inte så stor, så den är för liten för att bara ha den. I Hultsfred är det två helt olika butiker med en så kallad centrumbutik. I nuläget är det för tidigt att prata om vilka idéer vi har för dem.

– Ambitionen är att utveckla på de båda orterna, men om det blir med en eller två butiker per ort vet vi inte. Det är inte ens säkert det blir samma lösningar i Hultsfred som Vimmerby, avslutar Lars Elmborg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!