Ökningen:"För tidigt att säga om det är klusterutbrott"

21 nya fall av covid-19 har konstaterats i Hultsfreds kommun sedan fredagen, det visar Region Kalmars siffror.

"Det är för tidigt att konstatera om det rör sig om ett klusterutbrott" konstaterar biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer. Smittspårning  pågår för fullt för att kartlägga utbrotten.

"Det är för tidigt att konstatera om det rör sig om ett klusterutbrott" konstaterar biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer. Smittspårning pågår för fullt för att kartlägga utbrotten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hultsfred2020-11-01 11:48

– Det är dock för tidigt att säga om det rör sig om klusterutbrott, och är det klusterutbrott, är det sannolikt mer än ett, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer på region Kalmar län. 

Han berättar att smittspårningen är i full gång för att kartlägga spridningen.

– Alla de smittade kommer att kontaktas, säger Jarnheimer, har vi inte kontaktat dem ännu, så kommer vi att göra det.

Smittspårningsenheten i länet har mycket att göra just nu. Under vecka 43 bekräftades 97 nya fall i länet. För vecka 44 landade siffran på en ny rekordnotering med 135 bekräftade fall. 

Han berättar också att vård- och omsorgspersonal har högsta prioritet när det gäller smittspårning och provtagning.

Med de nya fallen är det nu 77 personer i Hultsfreds kommun som drabbats av Covid-19. I hela länet konstaterades det att 37 personer var smittade under fredagen. Under lördagen visade siffrorna att ytterligare 39 personer smittats.

Inkubationstiden för covid-19, alltså tiden mellan smittoögonblicket till dess att symptomen börjar märkas varierar mellan två till 14 dagar, berättar Per-Åke Jarnheimer.

– Men mellan fem och sex dagar är det vanligaste, säger han. Många som drabbas får milda symptom, de märker kanske inte alls av sjukdomen. Speciellt nu, när det är många lite yngre personer som drabbas.

 – Vi hör ibland de som testat positivt säga att de inte märkt något. Eller "Javisst ja, hade nog lite hosta häromdagen"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!