- Nu till att börja med kommer det inte att synas speciellt mycket utifrån, säger projektledaren Erik Bergstedt på SGU. Det första som händer kommer att ske inne i byggnaderna.
Bland annat kommer de blyförorenade golven att fräsas upp och dammet tas tillvara, så att inte föroreningarna sprider sig.
- Man kommer också att plocka ner det elektriska, och annat som kan vara miljöstörande, säger Erik Bergstedt.
Så först fram på vårkanten kommer det att synas mer av arbetet, när man börjar det omfattande arbetet att riva byggnaderna.
Själva grävningen och saneringen av området kommer i gång först i slutet på året, eller möjligen i början på nästa.
För innan dess kommer en ny provtagningsrunda att göras.
- När sedan marken är frilagd kommer vi åt att ta nya prover på hela området säger Erik Bergstedt.
SGU driver också saneringsprojektet vid gamla impregneringsverket på Södraområdet i Hultsfred och även där är verksamheten igång så smått.
- Vi håller på med ytterligare provtagningar här, säger Erik Bergstedt, som berättar att man har god koll på vilka föroreningar som finns i de ytligare lagren.
- Men nu kommer vi att gå på djupet lite mer, säger han, vi kommer att titta efter eventuella tjärföroreningar i marken.
Detta för att få ett underlag att besluta hur man ska gå vidare, eller om man ens behöver gå vidare.
För några veckor sedan köpte kommunen Vartaområdet för en krona och målet med saneringen är att det ska bli användbart som ny industrimark igen, när de gamla föroreningarna är bortstädade.