Omfattande skadegörelse på skola: "Ett annat mönster"

Lindblomskolan har drabbats av omfattande skadegörelse, då 14 fönsterrutor krossats. Kostnaden uppskattas till uppemot 150 000 kronor. Nu övervägs att sätta upp övervakningskameror.

Personal och elever på Lindblomskolan möttes av en omfattande skadegörelse på onsdagsmorgonen. Inte mindre än 14 fönsterrutor har krossats på nedervåningen. Bara några dagar efter senaste anmälan om skadegörelse.

Personal och elever på Lindblomskolan möttes av en omfattande skadegörelse på onsdagsmorgonen. Inte mindre än 14 fönsterrutor har krossats på nedervåningen. Bara några dagar efter senaste anmälan om skadegörelse.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-08-27 19:00

När personalen kom till Lindblomskolan på onsdagen, möttes man av omfattande skadegörelse.

– Någon har krossat 14 rutor på nedre plan på sidan mot innergården, bekräftar barn- och utbildningschef Martin Snickars.

Hur går dina tankar sedan du fick höra talas om det här?

– Verkligen jättetråkigt, både personal och elever blir uppgivna. Det här är ju deras arbetsplats, alla är ledsna, säger Martin Snickars. 

Så sent som förra fredagen fick polisen in ännu en anmälan om skadegörelse på samma skola från Hultsfreds kommun.

Då hade tre rutor krossats, förmodligen med en cementsten som låg kvar på marken, uppgav Anders Hultman vid Oskarshamnspolisen.

– Det pågår mycket på skolgården utanför skoltid, det är ett område i centrala Hultsfred där många troligen vistas kvällar, nätter och helger, säger Martin Snickars.

undefined
Kostnaden för alla krossade rutor uppskattas till uppemot 150 000 kronor.

Mikael Pettersson, fastighetschef på Hultsfreds Bostäder, håller med om att det varit mycket skadegörelse, framförallt glaskross på skolan. Och att det pågått under en längre tid.

– Vanligtvis sker det alltid saker strax innan skolan slutar och börjar igen. Det är återkommande. Men nu sker det senare, när skolan hunnit börja, och det har aldrig tidigare varit så mycket som nu. Det finns ett annat mönster i det här, som vi inte sett tidigare, säger han.

undefined
"Det har aldrig varit så mycket skadegörelse som nu. Det finns ett annat mönster i det här, som vi inte sett tidigare", säger fastighetschef Mikael Pettersson.

Överväger ni att sätta upp övervakningskamera?

– Det har varit så mycket nu, att är det någonstans det behöver diskuteras så är det på Lindblomskolan. Men svaret är inte självklart, utan man ställer sig frågan om problemet flyttar på sig då. Det kommer helt klart att diskuteras med säkerhetsteamet, om kameraövervakning skulle göra skillnad.

Ulf Bowein är säkerhetssamordnare i kommunen och väl insatt i problemet.

– Jag kan säga så mycket att vi jobbar med en kartläggning och att vi har uppslag att gå på. En teori som finns, av många olika anledningar, är att den senaste tidens skadegörelse på skolan hör ihop, säger han och tillägger:

– Händelserna har kopplingar till varandra och när vi tittar på det närmare tycks de vara knutna till en och samma gärningsman. Många instanser är inkopplade, det finns en stor frustration och det som händer skapar mycket oro.

Kostnaderna för rutorna uppskattas till någonstans mellan 120 000 och 150 000 kronor, enligt Mikael Pettersson.

– Händelsen är polisanmäld, uppger Anders Hultman vid Oskarshamnspolisen.

Karta: Lindblomskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!