Undervisningen återgår så smått till det normala på högstadiet. Efter en dryg månad med distansundervisning smyger man igång med en årskurs.
– Det känns bra, så vi kan säkra upp och lära oss hur vi ska organisera, säger rektor Karolina Karlsson. Det är så klart extra viktigt att det är just niorna, som snart ska få sina slutbetyg, som får komma in för att genomföra de praktiska momenten.
– Vi följer närvaron och smittspridningen i länet, så efter vecka 19 tas ett nytt beslut om fortsättningen, säger skolchef Martin Snickars.
Skolan har säkrat upp genom att lägga om scheman, glesa ut mellan bänkarna, märka upp lämpliga avstånd i kafeterian, NO-lärarna har tillverkat egen handsprit och skyltar påminner om vikten av att hålla avstånd – och förstås stanna hemma vid minsta symptom.
– Roligt att ha eleverna i huset igen, säger pedagogen Gunilla Wenehult Kvist. Man känner att skolan "lever" igen, jag tror alla mår bra av det.
Den samlade bilder är att det fungerat efter omständigheterna bra med distansundervisning.
– Jag har kunnat fokusera och koncentrera mig bättre hemma, säger Nora Siaf.
Genom fönstret får vi chans att prata med textilläraren Anne Uebel.
– Undervisa på distans är olika svårt. Medan sjuorna kunnat brodera och visa mig på datorn, har niorna bara kunnat förbereda sig på att sy en tröja genom att titta på film. Det känns jätteroligt att vara igång igen, arbetslusten är stor. Det känns som eleverna laddat för det här och med den goda viljan ska de klara att sy en tröja på ett par veckor.
Annie Mobelius tycker det varit svårt att läsa på distans, även om de teoretiska ämnena varit lite lättare.
– Man har inte kunnat fråga om hjälp lika lätt. Så det är skönt att vara tillbaka, jag är glad över beslutet.
Malin Peters känner sig inte helt trygg med att vara tillbaka. Hon bär munskydd, med hänsyn till sina föräldrar som båda är i riskgruppen. Måndagen fick bli lite av en testdag, för att se vilka åtgärder skolan vidtagit.
– Jag vill ju inte att de ska bli sjuka, så vi kommer nog prata hemma i kväll, så kanske det bli så att jag stannar hemma ändå, säger hon.
Pär Edgren är ordförande i barn- och utbildningsnämnden:
– Vi vill säkra upp att niorna verkligen får med sig den kunskap som behövs för att klara gymnasiekraven, säger han.
Du är inte rädd att smittspridningen ska öka?
– En viss risk finns alltid, men jag tror inte det är någon fara så länge det sköts på rätt sätt.